SwPower

Logotip SwPower

Praktični nasveti

Spremenite Thunderbird v poštni odjemalec za Gmail

Spremenite Thunderbird v poštni odjemalec za Gmail

12345 Ocena: 4
Sinhronizacija Thunderbirda in poštnega računa Gmail s protokolom IMAP
 
Gmail sedaj že več kot leto dni podpira protokol za elektronsko pošto IMAP, ki uporabnikom omogoča sinhronizirani dostop do poštnega računa z različnimi poštnimi odjemalci, nameščenimi na mobilnih napravah in računalnikih. Med njimi je zagotovo eden najbolj priljubljenih prav Mozillin Thunderbird. Za njegovo uporabo ni treba odšteti niti centa, saj gre za odprtokodni in brezplačni program.
 
 
 
 
Thunderbird ima poleg svoje brezplačnosti še druge prednosti, zaradi katerih ga mnogo uporabnikov izbere kot najprimernejšo rešitev za upravljanje poštnih računov. Ta poštni odjemalec namreč brez težav deluje na platformah Windows, Mac in Linux. Poleg tega je mogoče njegovo funkcionalnost nadgraditi s številnimi brezplačnimi dodatki ali se odločiti celo za uporabo prenosne različice programa Trunderbird Portable, ki jo lahko prenašamo s seboj kar na spominskem ključu USB.
Pred vpeljavo protokola IMAP so bili uporabniki poštnih storitev Gmail vezani na protokol POP, ki sicer podpira prenašanje sporočil elektronske pošte med spletnim poštnim strežnikom in poštnim odjemalcem na računalniku, vendar po prenosu sporočil ne ohranja neprekinjene povezave. Če v svojem poštnem odjemalcu sporočilo premaknemo v drugo mapo, uporabimo filter ali mu dodamo oznako, se te spremembe ne kažejo na sporočilih, ki so shranjena na spletnem poštnem strežniku, zato naša elektronska pošta ni več sinhronizirana. Protokol IMAP po drugi strani ohranja stalno povezavo s strežnikom in posodablja stanje na njem v realnem času s spremembami, ki smo jih naredili v svojem poštnem odjemalcu.
 
Preden začnete Mozillo Thunderbird usposabljati za delo s poštnim računom Gmail, je priporočljivo preveriti, če je v tem računu že omogočena podpora za protokol IMAP.
 
Kako omogočite podporo za protokol IMAP v poštnem računu Gmail
Če ste si svoj poštni račun Gmail ustvarili pred kratkim, imate podporo za ta protokol že omogočeno, v nasprotnem pa morate najprej klikniti na bližnjico Nastavitve, ki je v zgornjem delu okna spletnega brskalnika, s katerim ste se prijavili v svoj račun Gmail.
 
 
Nato v prikazanih nastavitvah kliknete na izbiro Posredovanje in POP/IMAP ter v razdelku Dostop IMAP potrdite izbiro Omogoči IMAP in shranite spremembe.
 
 
Vnašanje nastavitev za vaš poštni račun Gmail v poštnega odjemalca Thunderbird
Naslednji korak je vnašanje nastavitev za poštni račun Gmail v poštni odjemalec Thunderbird. Tega je mogoče že v dobri minuti zlahka namestiti na računalnik, program pa nas po končani namestitvi s pomočjo čarovnika popelje skozi postopek vnašanja nastavitev za poštni račun. Če je Thunderbird že nameščen, lahko ta postopek zaženete s kliki na bližnjice Datoteka, Novo, Račun.
 
 
S tem odprete okno za pripravo poštnega računa v katerem izberete možnost E-poštni račun in kliknete na gumb Naprej.
 
 
V naslednjem oknu vnesete v prvo vnosno polje ime pošiljatelja, ki se bo prikazovalo v vaših odhodnih sporočilih elektronske pošte, v drugo polje pa vnesete naslov svojega računa elektronske pošte, ki ga imate pri Gmailu.
 
 
S klikom na gumb Naprej se odpre novo okno, v katerem izberete IMAP kot vrsto strežnika za prihajajočo pošto in v vnosno polje strežnika za prihajajočo pošto vpišete imap.gmail.com, medtem ko v drugo polje za strežnik za odhodno pošto vpišete smtp.gmail.com in kliknete nagumb Naprej.
 
 
V naslednjem oknu v obe vnosni polji vnesete uporabniško ime svojega poštnega računa Gmail in kliknete na gumb Naprej.
 
 
Prikaže se okno z vnosnim poljem, v katero vpišete ime, ki ga želite v Thunderbirdu uporabljati za svoj poštni račun, in kliknete na gumb Naprej.
 
 
V zadnjem oknu preverite, če ste vnesli pravilne podatke in jih po potrebi popravite s pomikom na prejšnja okna, ali pa postopek ustvarjanja računa zaključite s klikom na gumb Dokončaj.
 
 
Postopek s tem še ni popolnoma zaključen, saj morate sedaj v Thunderbirdu klikniti še na bližnjici Orodja – Nastavitve računa in v prikazanem oknu pod imenom svojega računa izbrati Nastavitve strežnika. Na desni strani okna se zraven drugih nastavitev prikaže tudi razdelek Nastavitve varnosti, v katerem izberete varno povezavo SSL, in preverite, če se je v vnosnem polju za vrata prikazalo število 993.
 
 
V naslednjem koraku na dnu seznama, ki je na levi strani okna, izberete Odhodni strežnik (SMTP) in kliknete na gumb Urejaj.
 
 
Prikaže se okno z nastavitvami za strežnik SMTP. V vnosno polje Vrata vpišete število 587, nato v razdelku Varnost in avtentikacija v vnosno polje za uporabniško ime vpišete svoj poštni naslov Gmail in na dnu okna kot uporabljeno varno povezavo izberete možnost TLS. Nastavitve potrdite s klikom na gumb V redu.
 
 
Sedaj morate samo še klikniti na ikono Snemi pošto, ki jo najdete v zgornjem levem kotu Thunderbirdovega okna, in vnesti svoje geslo za prijavo v poštni predal Gmail v okence, ki se pojavi.
 
 
Thunderbird bo sedaj samodejno prenesel vso prejeto pošto iz vašega poštnega računa Gmail in jo prikazal v svojem oknu, saj ste vnesli vse nastavitve, ki so potrebne za pošiljanje in sprejemanje sporočil elektronske pošte.
 
 
Sinhronizacija sporočil v Thunderbirdovih imenikih Osnutki in Predloge s spletnim strežnikom poštnega računa Gmail in ustvarjanje novih podimenikov v Thunderbirdu
Imenika s prejeto in poslano pošto v Thunderbirdu se samodejno sinhronizirata s stanjem na spletnem strežniku, zato boste lahko do vseh sporočil, ki ste jih sprejeli ali poslali, dostopali tudi takrat, ko se boste v svoj poštni račun Gmail prijavili prek vmesnika v oknu svojega spletnega brskalnika. Če želite s spletnim strežnikom sinhronizirati tudi imenika, v katerih shranjujete osnutke in predloge svojih sporočil, boste morali to v Thunderbirdu omogočiti znotraj okna z nastavitvami, ki ga prikličete s klikanjem na bližnjici Orodja – Nastavitve računa.
 
 
Na seznamu na levi strani okna, ki se odpre, morate najprej izbrati možnost Kopije in imeniki ter v razdelku Osnutki in predloge potrditi izbiro Ostalo pri vnosnih poljih za shranjevanje osnutkov in predlog sporočil. Nato v obeh vnosnih poljih kliknete na ime svojega računa in v pojavnih orodnih trakovih izberete ustrezno možnost v kategoriji [Gmail], kot je prikazano na sliki.
 
 
 
Če možnosti za predloge še ni na seznamu, jo lahko prikličete tako, da v Thunderbirdu preprosto ustvarite nov podimenik s tem imenom v imeniku Gmail, ki je na seznamu vseh imenikov na levi strani glavnega okna programa.
 
 
Vsak podimenik, ki ga boste ustvarili v Thunderbirdu znotraj imenika Gmail, bo prikazan tudi v spletnem uporabniškem vmesniku vašega poštnega računa Gmail, le da bo tam v kategoriji Oznake. Oznake v spletnem vmesniku poštnega računa Gmail in podimeniki za razvrščanje pošte v Thunderbirdu so namreč zelo podobna zadeva.
 
 
 
Ta pristop deluje celo v nasprotni smeri, zato lahko v spletnem vmesniku poštnega računa Gmail ustvarite nove oznake (tudi s podoznakami), ki se bodo prikazale v Thunderbirdu kot novi sinhronizirani podimeniki, pri čemer boste morali program na novo zagnati, da se naložijo spremembe.
 
 
Zakaj ni priporočljivo sinhronizirati Thunderbirdovega koša in Gmailovega smetnjaka
Marsikdo si bo verjetno želel sinhronizirati Thunderbirdov koš s smetnjakom, v katerega romajo sporočila, ki jih izbrišete v spletnem uporabniškem vmesniku poštnega računa Gmail, vendar tega pri Googlu ne priporočajo, saj se v tem primeru sporočila iz Smetnjaka po tridesetih dneh nepovratno izbrišejo, pa čeprav ste na njih uporabili filtre in jih morda shranili tudi v kateri drugi podimenik Thunderbirda.
Sporočila, ki jih izbrišete v poštnem odjemalcu Thunderbird, si lahko kljub temu ogledate v spletnem vmesniku računa Gmail pod oznako [Imap]Trash, ki je sinhronizirana s Thunderbirdovim košem, medtem ko so sporočila, izbrisana v spletnem vmesniku računa Gmail, prikazana tudi v podimeniku Smetnjak, ki je v Thunderbirdovem imeniku Gmail.
 
 
Označevanje sporočil z zvezdico
Sporočila, ki jih označite z zvezdico v Thunderbirdu, bodo z zvezdico samodejno označena tudi v spletnem vmesniku računa Gmail.
 
 
 
Razvrščanje sporočil po velikosti
V spletnem vmesniku poštnega računa Gmail ne morete razvrstiti sporočil po velikosti, kar je razlog več za uporabo Thunderbirda, ki to omogoča.
 
 
 
Podpora »povleci in spusti« za poštni račun Gmail
V spletnem uporabniškem vmesniku poštnega računa Gmail funkcija »povleci in spusti« ni podprta, v Thunderbirdu pa lahko sporočila iz katerega koli imenika preprosto pograbite z miško in jih prestavite ali kopirate (+Ctrl) v imenik poštnega računa Gmail, od koder se bodo samodejno prenesla na spletni strežnik.
 
 
Uporaba poštnega računa Gmail brez povezave z internetom
Če želite uporabljati poštni račun Gmail brez povezave z internetom, si je priporočljivo s Thunderbirdom prenesti na računalnik celotna sporočila, kar storite s kliki na bližnjice Datoteka, Brez povezave, Nastavitve za delo brez povezave.
 
 
V oknu Brez povezave in prostor na disku omogočite možnost, da bodo sporočila v imeniku Prejeto na voljo brez povezave.
 
 
S klikom na gumb Izberi imenike za uporabo brez povezave prikličete okno Elementi za rabo v načinu brez povezave in omogočite delo brez povezave s spletom tudi za druge imenike, katerih vsebina se bo v celoti prenesla na računalnik. Prenos vse te pošte na računalnik je seveda lahko precej dolgotrajen, če imajo sporočila veliko priponk in slik, zato je to bolje početi takrat, ko imate dostop do hitre povezave z internetom.
 
 
 
Pošiljanje Thunderbirdove nezaželene pošte v mapo z vsiljeno pošto poštnega računa Gmail
Thunderbirdovo nezaželeno pošto je najbolje kar samodejno pošiljati v mapo Vsiljena pošta poštnega računa Gmail, saj se tako poleg filtra za adaptiven nadzor nezaželene pošte v Thunderbirdu na ta sporočila privaja tudi filter za spam poštnega računa Gmail.
 
 
Okno z nastavitvami neželene pošte prikličete v Thunderbirdu s kliki na bližnjici Orodja in Nastavitve računa in s potrditvijo izbire Neželena pošta. Tukaj morate v razdelku Premakni neželena sporočila v imenik izbrati možnost Drugo in omogočiti samodejno pošiljanje neželene pošte v mapo Vsiljena pošta poštnega računa Gmail, kot je prikazano na sliki.
 
 
Sinhronizacija Thunderbirdovega seznama kontaktov s seznamom stikov v poštnem računu Gmail
Za sinhronizacijo seznamov stikov med poštnim računom Gmail in Thunderbirdom boste morali Thunderbird nadgraditi z majhnim in brezplačnim dodatkom Zindus, ki ga najdete na spletnem naslovu www.zindus.com.
 
 
Ko boste datoteko zindus-0.8.7-tb+sm.xpi prenesli na trdi disk, jo morate naložiti v Thunderbird, kar storite s kliki na bližnjici Orodja in Razširitve in teme.
 
 
Prikaže se okno Razširitve in teme, v katerem kliknete na gumb Namesti in poiščete datoteko dodatka Zindus, ki ste jo shranili na trdi disk. Po namestitvi dodatka morate ponovno zagnati Thunderbird in v Zindus vnesti nastavitve za povezovanje s poštnim računom Gmail.
 
 
V oknu razširitve in teme je sedaj tudi dodatek Zindus, katerega nastavitve prikličete s klikom na gumb Možnosti. To lahko storite tudi z desnim klikom na novo ikono, ki se je pojavila na dnu Thunderbirdovega okna, in s potrditvijo izbire Settings v pojavnem orodnem traku.
 
 
V oknu Zindus Configuration Settings kliknete na gumb Add in prikličete okno za vnos podatkov o novem računu.
 
 
V oknu New Account vnesete v razdelku Login Details naslov poštnega računa Gmail in prijavno geslo, da se bo lahko Zindus povezal z njim. Nato kliknete na gumb Test Connection in preverite delovanje ustvarjene povezave. S klikom na gumb V redu se vrnete na prejšnje okno, kjer lahko s klikom na gumb Sync Now sinhronizirate Thunderbirdov seznam kontaktov s seznamom stikov v poštnem računu Gmail. Ker ta seznama nista popolnoma kompatibilna med seboj, se bodo sinhronizirala samo polja z imeni, s primarnimi in sekundarnimi poštnimi naslovi, telefonskimi številkami, podatki za neposredno sporočanje, podjetji, nazivi in beležkami. Zindus prav tako za zdaj še ne podpira Thunderbirdovih zbranih naslovov.
Komentarji
Vaše ime:
E-pošta:
Prepišite:CAPTCHA
Naslednje polje pustite prazno:
Članek še nima komentarjev.
Prijava na e-novice
Če želite biti na tekočem z novostmi v svetu računalništva ali se samo seznaniti s prihajajočimi igrami, se prijavite na naše tedenske e-novice.

E-poštni naslov:

Akcije
Comshop - Inspiron DUO

Comshop - Inspiron DUO

To je vaš Inspiron DUO. Mini prenosnik, ki ga z lahkoto spremenite v tablični računalnik.
Programi
Recuva

Recuva

Obnovite vaše izbrisane datoteke, in to storite čimprej. Popolna rešitev za vaš problem je Recuva.
Norton AntiVirus 2012
GOM Media Player
PDFCreator
Universal Extractor
aTube Catcher
Zabava
Pro Evolution Soccer 2012

Pro Evolution Soccer 2012

Povedite v vseh igralnih načinih in postanite gospodar Pro Evolution Soccer. Glavne novosti so novi igralni načini in funkcija Personal Data.
Call of Duty: Modern Warfare 3
Prijateljska pomoč
Airline Tycoon 2
FIFA 12
In Time
Uporabno
Utrip znanosti
Videogalerija