SwPower

Logotip SwPower

Praktični nasveti

Utišajte (in ohladite) svoj računalnik

Utišajte (in ohladite) svoj računalnik

12345 Ocena: 3,5
Računalniki so dandanes precej glasni. Nove komponente postajajo vse hitrejše, s tem pa tudi čedalje bolj požrešne, kar zadeva energijo. S tem je povezano tudi večje nastajanje toplote. Moderni oziroma novodobni računalniki potrebujejo veliko boljše hlajenje, kot so ga računalniki pred časom. Z boljšim hlajenjem pa proizvajajo tudi več hrupa. Vendar ni potrebno, da je to tako.
 
 
 
 
Večina izmed nas nima namenskega prostora za računalnik. Po navadi se računalnik znajde v dnevni sobi ali celo spalnici, kjer glasni računalniki niso najbolj zaželeni. Le kako se počutite, ko računalnik preglasi vašo priljubljeno oddajo na televiziji? Tudi na splošno ni najbolj prijetno imeti glasen računalnik okrog sebe. Na srečo pa lahko njegovo glasnost znižamo skoraj zastonj ali z minimalnim vložkom. Ni pomembno, ali sestavljate nov računalnik ali bi radi utišali sedanjega. Na naslednjih straneh vam bomo pokazali, kako in kaj.
 
Prvi korak je ugotavljanje tipa zvoka, ki ga računalnik proizvaja in ki nas moti. Poznamo kar štiri različne tipe, in sicer rožljanje, brenčanje, klopotanje in ječanje. Vsakega lahko hitro analiziramo in ugotovimo, kateri del v računalniku tak zvok proizvaja.
 
Slabe vibracije
Rožljanje povzročajo deli v ohišju, ki niso dobro pritrjeni. Tak zvok proizvajajo deli, ki se drgnejo drug ob drugega. Najpreprostejše opravilo, ki ga pri tem lahko storimo, je, da pregledamo vse »spoje« in vijake v ohišju ter jih bolj privijemo. Lahko celo ugotovimo, da se to rožljanje pojavlja vsake toliko časa, na primer, ko se zavrti pogon za DVD, kadar bere medij. To bi lahko pomenilo, da enota ni dobro pritrjena. Čeprav je veliko večja verjetnost, da ni dobro pritrjena ena od stranic. Bolje bo, da stranico ne samo pritisnemo na ohišje, ampak tudi privijemo. Lahko pa tudi nekoliko zvijemo vodila na stranici, da se bodo ohišja bolj »prijela«.
 
 
Če to ne ustavi rožljanja, poskusimo s peno, ki jo vstavimo med kletko z optičnim pogonom in stranico. Paziti moramo, da ne izničimo pretoka zraka, preprečimo vrtenje ventilatorja ali zadušimo trdi disk, saj bi to lahko povzročilo pregrevanje.
Najbolj ekstremna metoda je, da takšne dele, ki rožljajo, preprosto zlepimo skupaj. Ob tem je bolje, če se prepričamo, da nam jih kasneje ne bo treba spravljati narazen.
 
Prehiter optični pogon
Brenčanje prihaja z medijev DVD in CD, ki se hitro vrtijo v pogonih. Malo je priložnosti, da se DVD vrti s polno hitrostjo, a vse imajo rešitve za težave.
 
 
Če se optični pogon zaganja ob vklopu računalnika, je velika verjetnost, da bi se računalnik rad zagnal z njega. To lahko preprosto popravimo, tako da v BIOS-u (pritiskanje na tipko delete ob vklopu računalnika) poiščemo vrstni red zaganjanja naprav in nastavimo, da je disk prvi, s katerega se bo računalnik zagnal. Sedaj se optična enota ob vklopu ne bi smela zaganjati.
Če pa vas moti glasnost pogona za DVD, medtem ko ga uporabljate, lahko znižate njegovo hitrost vrtenja s preprostim programčkom. Eden od brezplačnih je Nero DriveSpeed, ki ga lahko dobite na www.cdspeed2000.com. S tem programom lahko nastavite največjo hitrost vrtenja pogona pri branju in pisanju in ga tako utišate.
 
Klopotanje diska
Zvok klopotanja proizvaja trdi disk. Utišanje tega pa ni ravno mačji kašelj, ker se disk zlahka začne pregrevati. Motorček, ki vrti plošče, uporablja mazivo, ki se lahko segreje tudi do 60 °C. Tako so novejši diski zahtevnejši in potrebujejo že nekaj zračenja, da ostanejo hladni. Tudi nekatere rešitve, ki jih lahko kupimo, so precej vprašljive. V mislih imamo tiste, pri katerih disk namestimo v posebno ohišje, ki uniči vse zvoke, ki jih disk proizvaja. Primernejši so pasivni hladilniki, ki se samo namestijo na disk, ali gumijasti nosilci, prek katerih disk pritrdimo v ohišje.
Takšne gumijaste rešitve bodo sicer malce ublažile klopotanje, vendar ga ne bodo povsem izničile. Če nas klopotanje res moti, razmislimo o tišjem disku in o prenosu podatkov s starega diska na novega. Večina proizvajalcev kot lastnost svojih diskov navaja tudi glasnost, ki je podana v dBa in je po navadi dokaj natančna vrednost.
Za ekstremno rešitev si lahko omislimo pogon SSD kot navaden trdi disk (HDD). Diski SSD so narejeni iz tipa pomnilnika flash, zato so brez mehanskih delov in zaradi tega praktično neslišni. Na žalost so njihove kapacitete precej nižje od klasičnih, pa tudi cena je precej visoka, ker gre za novo tehnologijo, zato niso ravno najbolj premišljena izbira.
 
Ječanje ventilatorjev
Glasni ventilatorji so po navadi glavni razlog za preglasen računalnik. Brez njih pa računalniki ne morejo, saj so potrebni za premikanje zraka čez ohišje in s tem hlajenje celotnega računalnika. Prvi korak k utišanju ventilatorjev je, da analiziramo, kateri je glasen. To lahko ugotovimo tako, da enega po enega ustavimo in poslušamo, kaj se dogaja z zvokom računalnika.
Ventilator lahko ustavimo, in sicer tako, da s prstom nežno pritisnemo na center, da se neha vrteti. To ni nevarno početje, če s tem ne pretiravamo. Do največ ene minute je še v redu, vse, kar je več kot to, pa nekako ni »zdravo« za ventilator. Namesto prsta lahko poskusimo tudi s pisalom, ki ga vtaknemo med vetrnice. Seveda to storimo, preden vklopimo računalnik.
Ko smo se tako prebili čez vse ventilatorje v ohišju, bomo vedeli, kateri je tisti, ki je najbolj glasen.
Ne smemo pa pozabiti na napajalnik, ki je pogosto eden od glavnih krivcev za glasnost ventilatorjev. Napajalnik ima vsaj enega. Če ugotovimo, da so vsi ventilatorji v ohišju dokaj tihi, je verjetno kriv tisti v napajalniku. Lahko ga poskusimo očistiti, najboljše kar s kakšnim ne preveč močnim kompresorjem, ki bo izpihal ves prah. Če to ne pomaga, se sami raje ne lotevajte menjavanja ventilatorja, ker se zna zgoditi, da ventilator, ki ga bomo zamenjali, ne bo dovolj močen in napajalnika ne bo dovolj hladil. To pa lahko povzroči nestabilnost in pregrevanje napajalnika ter s tem škodo tudi drugim komponentam v računalniku. Če je napajalnik glasen, ga bomo morali zamenjati.
 
 
Pri vsej zmešnjavi ventilatorjev se lahko zgodi tudi to, da so nekateri glasni samo takrat, kadar je računalnik obremenjen. To pomeni, da kadar igramo igrice ali montiramo video posnetek ali počnemo katero koli drugo zahtevno opravilo, se glasnost računalnika poveča. Če se poveča takrat, ko igramo igre, pomeni, da je krivec ventilator na grafični kartici. Če se poveča ob urejanju video ali glasbenih posnetkov, pa je krivec ventilator na procesorju.
Tukaj imamo kar nekaj možnosti, kaj storiti. Ena od njih je ta, da v BIOS-u poiščemo funkcijo, ki nadzira hitrost ventilatorjev. Ta se po navadi imenuje »Smart Fan« ali »Q-Fan« ali kaj podobnega. Tukaj imamo možnost, da nastavimo hitrost ventilatorja glede na temperaturo. To pomeni, da se ventilator lahko vrti počasi, vse dokler temperature ne presežejo nastavljene mejne vrednosti. Procesorji lahko po večini zdržijo tudi 100 °C, zato lahko vrednost nastavimo kar na 70.
Če so ventilatorji, ki so nameščeni na ohišju, glasni, jih lahko zamenjamo s tišjim modelom. Poskusimo lahko tudi očistiti hladilnike, ki se po dolgotrajni uporabi zamašijo s prahom. To bo med drugim povečalo pretok zraka in bo morda tudi pripomoglo k počasnejšemu vrtenju ventilatorjev zaradi nižje temperature. Lahko pa tudi premaknemo razširitvene kartice (če jih imamo) stran oziroma nižje od grafične kartice, da se bo ta lahko bolj hladila.
 
Ventilator številka 1
Ventilatorje poskusimo zamenjati z največjim možnim modelom. Nastavki v ohišju nam povedo, kako velik ventilator lahko namestimo v ohišje. Največja uporabljena velikost ventilatorjev je 120 milimetrov. Lahko se zgodi, da bo ohišje imelo nameščene ventilatorje, velike 80 ali 92 milimetrov. Če so okoli njega še vidne luknje za pritrditev večjega ventilatorja, to možnost kar uporabimo.
Skoraj vsi proizvajalci med specifikacijami navedejo tudi glasnost ventilatorjev. Ti pa imajo tudi različne tipe ležajev in tako zna biti tisti z valjčnim ležajem tišji od tistega s krogličnim.
Veliko proizvajalcev je v evforiji tihih računalnikov proizvedlo veliko tihih ventilatorjev, ki pa se vrtijo zelo počasi in so zaradi tega res tihi, vendar je njihov pretok zraka zelo majhen. Če si ne omislimo nekega pametnega ventilatorja, se zna zgoditi, da se bo računalnik začel celo pregrevati in bo nestabilen. Tako da nakup ventilatorja ni mačji kašelj in največji in najtišji ventilator ni vedno najboljša izbira.
Ko se odločamo za menjavanje ventilatorjev, najprej analizirajmo ohišje. Preglejmo, koliko ventilatorjev lahko spravimo vanj, kakšne velikosti so lahko in kam vse jih lahko namestimo. Če imamo samo en ventilator, ki piha zrak iz ohišja, moramo poskrbeti, da bo nov »nadomestni« premaknil veliko zraka. V tem primeru ne smemo kupiti ventilatorjev, ki imajo manj kot 1500 vrtljajev na minuto, saj so ventilatorji, ki pihajo zrak iz ohišja, eni od ključnih. Če pa jih imamo možnost namestiti več, razmislimo o več počasnih. Tako sta na primer dva z 800 rpm precej dobra izbira in bosta obenem še tiha.
Paziti moramo tudi, da ne namestimo ventilatorjev povsod, kamor jih pač lahko. Namestiti jih moramo strateško, in sicer poskrbimo, da bo vsaj eden na zadnji strani, eden spredaj in še morda kak na stranici, ki bo pihal po grafični kartici. Težava pri montiranju velikega števila ventilatorjev je tudi število priključkov zanje, ki nam jih ponuja matična plošča. Zato preverimo osnovno ploščo, koliko 3-pinskih priključkov za ventilatorje ima. Vedno bolj priljubljeni so tudi 4-pinski (PWM) priključki, s katerimi lahko plošča uravnava vrtljaje takega ventilatorja. Če imamo premalo teh priključkov, lahko ventilatorje prek posebnih pretvornikov, ki jih po navadi dobimo pri ventilatorjih, priključimo na »moleks« priključek ventilatorja. Težava pri teh pa je, da se vedno vrtijo s polno hitrostjo in so zaradi tega glasni.
 
Ohladi ga
Nekateri hladilniki za procesorje ne zahtevajo uporabe ventilatorja in so hlajeni kar pasivno. Ti so zadnje čase precej redki, saj nekako niso zmožni dovolj ohladiti modernih (vročih) procesorjev. Tudi ohišja so na seznamu stvari, ki jih moderni procesorji nimajo radi. Ti imajo kar visoko porabo (TDP) in tako pasivni hladilniki na njih zahtevajo kar veliko zračenja v ohišju, saj bi se v nasprotnem primeru zrak kopičil v ohišju, zato bi se lahko računalnik začel pregrevati in bi postal nestabilen. Tako da ohišja, ki nimajo veliko prostora za namestitev kakšnih dodatnih ventilatorjev, kar odpišite z uporabo s pasivnimi hladilniki. Če pa že imate pasivni hladilnik, razmislite o namestitvi kakšnega tihega ventilatorja nanj.
Menjavanje hladilnika na grafični kartici je vsekakor možno, vendar zahteva že nekaj spretnosti. Če ga brezglavo snamemo z grafične kartice, lahko zraven »odnesemo« še kakšne pomnilniške čipe, tega pa si vsekakor ne želimo. Vendar ko je hladilnik za grafično kartico snet, je namestitev novega precej lahka.
Tudi za grafične kartice obstajajo pasivni hladilniki, ki so neslišni, vendar lahko s temi kaj hitro naletimo na težave. Če je grafična kartica že privzeto hlajena s pasivnim hladilnikom, je v redu. Če pa se nakupa takega hladilnika lotimo sami, pazimo, da bo zadoščal za hlajenje kartice. Pazite tudi, da bo hladilnik kompatibilen z grafično kartico in da ga boste lahko namestili v ohišje, kajti pasivni imajo veliko večja hladilna rebra in zavzamejo več prostora od navadnih. Ob vsem tem pa bodite pozorni, da bo ohišje dobro prevetreno, saj brez pretoka zraka pasivni hladilniki ne učinkujejo najbolje.
 

 
Izdelki
 
Akasa Vortexx Neo (cena: 34,90 EUR; www.in-put.com)
Akasin hladilnik za grafične kartice po imenu Vortexx je svoje dobro ime upravičil že pred časom. Z novo različico Neo pa se dobro ime samo še nadaljuje. Hladilnik ponuja precej preprosto montažo in poskrbi za hlajenje jedra kartice in pomnilnika. Da je vse skupaj še nekako videti lepo, poskrbijo modra plastika na hladilniku in svetleče modre diode, ki dajejo lep učinek »hladnega«. Hladilnik nima samo dobre zmogljivosti, kot smo to že preizkusili v laboratoriju, ob vsem skupaj je še tih. Podpira novejše in starejše grafične kartice. Vsekakor je dobra izbira za relativno malo denarja.
 
 
 
Akasa AK-965BL (cena: 21,90 EUR; www.in-put.com)
Če iščemo poceni in dober hladilnik za Intelov procesor, bo model AK-965BL prava izbira. Čeprav ga lahko namestimo samo na podnožje LGA775, je ravno zaradi tega cenejši od svojih »večpodnožnih« bratcev. Zgrajen je preprosto iz aluminijastih hladilnih reber, bakrenega jedra in toplotnih (heat pipe) cevi. Pritrdi se po sistemu »push-pin«, tako kot privzet Intelov hladilnik, zato je namestitev mačji kašelj. Ventilator, ki je nameščen na tem hladilniku, je razmeroma tih in ima 4-pinski priključek, kar je precej praktično za tih računalnik. Sam ventilator pa ima tudi svetleče modre diode, ki ga še dodatno polepšajo. Vsekakor je zmogljivost tega hladilnika odlična, sploh če pogledamo njegovo ceno.
 
 
 
Zalman ZM-2HC2 (cena: 21,56 EUR; www.mlacom.si)
Hlajenje trdih diskov zna biti kar zalogaj. Sploh ker moramo izbrati primeren hladilnik, ki bo deloval. Zalmanova rešitev za hlajenje trdega diska je povsem neslišna in uporablja tehnologijo toplotnih cevk za hlajenje. Teh je na hladilniku kar enajst, kar bo zagotovo pripomoglo k hlajenju diska. Tudi namestitev je precej preprosta, saj ga je treba le pritrditi na trdi disk. Toplota se od diska prenaša na aluminijaste nosilce tega hladilnika, od tam pa na toplotne cevke, kjer se odvede v okoliški zrak. Zaradi načina pritrditve hladilnik zmanjšuje vibracije diska in ta ni samo hladen, ampak tudi tišji.
 
 

 
 
Ohišje
Ohišje igra kar veliko vlogo pri načinu ohlajevanja in utišanja računalnika. Ni samo pomembno, da ima veliko mest, na katera lahko namestimo ventilatorje. Pomemben je tudi material, iz katerega je ohišje narejeno. Aluminijasta so dražja od navadnih jeklenih, vendar veliko bolje sproščajo toploto v okolico.
Slaba izbira ni niti kak regulator ventilatorjev, ki ga namestimo v prosto režo na sprednji strani ohišja. Z njim lahko uravnavamo hitrost ventilatorjev in s tem ali utišamo ali pa ohladimo računalnik.
Obloge za utišanje računalnika sicer služijo svojemu namenu, vendar da bi res delovale, morajo biti dovolj debele, takšnih pa ni v veliko poceni kompletih.
 
Tiho delovanje
Zmanjšanje hrupa računalnika je relativno lahko in poceni. Poleg preprostih metod imamo tudi nekaj posebnih, ki od nas že zahtevajo nekaj papirnatih bankovcev. Poleg tišanja in ohlajevanja računalnika pa obstaja še ena nevarnost, in sicer ta, da ko bo enkrat računalnik tih in hladen, bomo opazili nekaj drugega, kar nas bo motilo in bomo želeli tudi to popraviti. To je nekako dobra lastnost računalnika in poznavanja njegovega delovanja, saj lahko z nekaj preprostimi nasveti iz tega članka glasno zver spremenimo v tiho miško.
 
 

 
Zvok tišine
Zvok je sam po sebi precej subjektivna stvar in ga je težko izmeriti. Enota, v kateri se meri, je decibel (dB). Ta se uporablja za izražanje glasnosti zvoka v primerjavi z referenčno vrednostjo 0 dB, ki predstavlja najnižjo jakost zvoka, ki jo človek še lahko zazna. Čeprav je človeško uho bolj dovzetno za zvoke srednjih frekvenc, bo veliko proizvajalcev navajalo enoto dBa kot vrednost za glasnost izdelka. To pomeni, da so srednje frekvence bolj relevantne, ko opisujemo zvok. Ker je skala za dB logaritmična, je logično, da je 20 dB manj kot 21 dB, vendar je dejanska razlika med tema vrednostma, kljub temu da gre za razliko 1, večja. Nekateri proizvajalci uporabljajo celo enoto sone, ki predstavlja 40 dB pri frekvenci 1 kHz. Ker pa je skala za sone bolj subjektivna, je težko določiti razliko med 1, 1,5 in 2.
 
 
Vsekakor pa velja, da nižja kot je vrednost, tišji je izdelek. Vseeno pa imejte v mislih, da če je zvok v vaši okolici 23 dB, ne boste slišali nečesa, kar ima glasnost 22 dB.
 
Tiho podeželje 20 dB
Dnevna soba 38 dB
Pogovor 57 dB
Velika delovna pisarna 65 dB
Gost promet 80 dB
Rokovski koncert 110 dB
Meja udobja 120 dB
Meja bolečine 140 dB
* Vrednosti so informativne.
Komentarji
Vaše ime:
E-pošta:
Prepišite:CAPTCHA
Naslednje polje pustite prazno:
Članek še nima komentarjev.
Prijava na e-novice
Če želite biti na tekočem z novostmi v svetu računalništva ali se samo seznaniti s prihajajočimi igrami, se prijavite na naše tedenske e-novice.

E-poštni naslov:

Akcije
Comshop - Inspiron DUO

Comshop - Inspiron DUO

To je vaš Inspiron DUO. Mini prenosnik, ki ga z lahkoto spremenite v tablični računalnik.
Programi
Norton AntiVirus 2012

Norton AntiVirus 2012

Najnovejša različica protivirusnega programa vsebuje splošna orodja za zaščito računalnika, ki delujejo v ozadju, zaznajo in uničijo grožnje.
PDFCreator
aTube Catcher
Universal Extractor
ZWCAD+ 2012
Recuva
Zabava
F1 2011

F1 2011

F1 2011 je nadaljevanje znane serije dirkalnih videoiger, ki vključuje uradne dirkače, ekipe in tekmovalne steze.
Pro Evolution Soccer 2012
FIFA 12
Prijateljska pomoč
Abduction
In Time
Uporabno
Comodo Internet Security

Comodo Internet Security

Že znani maček, v katerem sta združena Comodo AntiVirus in Comodo Firewall.
7-Zip
Digitalni zvok
Lokvanji
Preprečimo nadležne oglase
Mestno življenje
Utrip znanosti
Videogalerija