Kako otroka zavarovati pred nevarnostmi spleta?

Nevarnosti spleta

Vemo, da je uporaba spleta v današnjem času izjemnega pomena in če ga pametno uporabljamo, potem je vsekakor koristen. Žal pa se vse pogosteje dogaja, da se na njem pojavljajo razne nevarnosti, ki so sprva videti povsem nedolžne.

Čeprav naj bi odrasli o tem imeli določena znanja, se nam še vedno dogaja, da kar mimogrede zaidemo na katero od spletnih strani, ki nam lahko prinašajo težave. Ob tem nam na misel prihajajo tudi naši otroci, ki so še toliko bolj naivne narave.

Vprašanje, na katerega bomo danes poskusili na najboljši možen način odgovoriti, se glasi: Kako otroka zavarovati pred nevarnostmi spleta? V nadaljevanju vam ponujamo nekaj koristnih nasvetov, ki se jih je dobro držati.

1. Svoje otroke moramo primerno izobraziti

Vemo, da otroci in najstniki ogromno časa preživijo na spletu. Morda se ne zavedajo nevarnosti, ki tisti trenutek prežijo na njih. Med izjemno nevarne spletne nevarnosti sodi spolno nadlegovanje, pornografija ter pedofilija. Pri tem je najbolj pomembno, da se o tem z otroki pogovorimo na štiri oči ter jim povemo, kako se temu lahko izognejo.

Prav tako moramo določiti tudi temeljna pravila, koliko časa lahko preživijo na spletu. Poleg tega jih moramo spodbujati, da spregovorijo o kakršni koli negativni izkušnji v povezavi s spletom.

2. Nastavitev starševskega nadzora na računalnike in telefone

Večina operacijskih sistemov ima vgrajen starševski nadzor. Našli ga boste v nastavitvah ali nadzorni plošči. Na ta način boste preprečili izpostavljenost neprimernim vsebinam. Poleg tega boste nadzorovali tudi čas, ki ga vaši otroci preživijo na spletu.

3. Nastavite varnostne kontrole za Facebook in druga družabna omrežja

Na družabnih omrežjih nastavite otroški uporabniški račun, ki bo blokiral spletne strani in neprimerne vsebine. To še ni zadosti, saj so otroci izjemno iznajdljiva bitja. Strokovnjaki vam zato priporočajo namestitev povsem brezplačnega programa, ki v storitvi Facebook varuje vire novic, sporočila in časovnico.

S klikom na ikono lahko prispevek deliš tudi z drugimi ...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email