Internet

5 napak pri optimizaciji spletne strani

Napake pri optimizaciji spletne strani
SW Power
Avtor: SW Power

Spletna optimizacija je že nekaj časa nazaj postala »a must« oziroma obvezen del pri postavljanju spletnega mesta. Brez ustrezne spletne optimizacije obiskovalci ne bodo našli strani, ko bodo s pomočjo spletnih iskalnikov brskali po spletu. Spletno optimizacijo delimo na dva dela, in sicer na ON-site in OFF-site SEO (Search Engine Optimisation).

ON-site, kot že sama beseda pove, zajema delo na sami spletni strani – v njeni kodi in v sami vsebini. Medtem ko OFF-site pomeni nabiranje povezav, ki z drugih spletnih strani vodijo na vašo spletno stran. Te strani pa morajo biti kvalitetne in po vsebini sorodne vaši. Ker pa je sama optimizacija sestavljena iz kar nekaj ključnih delov in področij, se seveda povsem zlahka pripetijo tudi usodne napake. Pa si oglejmo 5 napak pri optimizaciji spletne strani.

1. Napačna usmeritev za spletne pajke

Potem ko je spletna stran pripravljena za objavo, je potrebno vsekakor pomisliti na tisti del, ko bodo spletni iskalniki indeksirali vsebino spletne strani. Spletnim pajkom je potrebno dati jasne usmeritve in jim povedati, kam naj pogledajo in kam morda ne. To boste storili tako, da boste s pomočjo Google Search Console naložili zemljevid vaše strani (sitemap) in Googlu s tem poslali sporočilo, da se je pojavila nova spletna stran, ki bi jo bilo potrebno uvrstiti med svoje zadetke.

Google Search Console - zemljevid spletne strani

V orodje Google Search Console dodajte zemljevid svoje spletne strani.

Marsikdo pozabi na ta del in potem je na Googlu, ali bo takšno spletno stran pregledal in kdaj. Še ena pogostih napak je, da lastniki strani (navadno nevedé) URL strani določijo oznako ali ukaz »nofollow«, kar pomeni, da spletni pajki takšne strani ne bodo uvrstili na seznam zadetkov.

2. Neurejena HTML in CSS koda

V primeru, da koda spletne strani ni urejena po zadnjih smernicah, bo to prav tako slabo vplivalo na uvrstitev strani med zadetki iskanj. V tem primeru govorimo tako o sami kodi delovanja strani kot tudi o tistem delu, ki skrbi za oblikovanje in prikaz spletne strani.

Če niste prepričani, da je za ta del spletne optimizacije ustrezno poskrbljeno, prepustite pregled strokovnjakom, ki vam bodo po pregledu znali tudi ustrezno svetovati ali odpraviti prisotne pomanjkljivosti.

3. Neprilagojenost mobilnim napravam

Če ste mislili, da je danes dovolj, da je spletna stran lepo videti na monitorju namiznega računalnika, se motite. Več kot polovica vseh obiskovalcev na spletne strani namreč prihaja preko pametnih mobilnih naprav, zato je ključnega pomena, da je stran prilagojena prikazu na teh.

V nasprotnem primeru bo Google takšno stran kaznoval z uvrstitvami na slabše pozicije, kar bo imelo za rezultat slabši obisk ali pa sploh nič. V primeru, da se odločite postaviti spletno stran na WordPressu, s tem navadno ne boste imeli težav, saj so grafične predloge za to spletno platformo skorajda vse pripravljene tudi na mobilne naprave.

4. Neoptimizirane slike

Na spletni strani bodo seveda objavljene tudi slike. Takšne za popestritev vsebin kot tudi tiste za lepši izgled celotnega portala. A pozor! Slike morajo biti ustrezno optimizirane, še preden jih naložite na strežnik in objavite na spletni strani. Kaj pomeni, da je slika optimizirana? To pomeni, da je obrezana na ustrezno velikost in se je ne nalaga na strežnik v originalu.

Čeprav bi naknadno pred objavo sliko pomanjšali, bi bila njena osnovna velikost še vedno ogromna in na ta način upočasnjevala nalaganje strani, kar pa je zelo slabo za uporabnika in SEO. Prav tako je potrebno slike shraniti denimo ustreznem formatu (npr. JPG). Obenem je potrebno datoteko ustrezno poimenovati (uporaba ključne besede) in ji pred objavo dodati še tako imenovano ALT oznako.

5. Pretiravanje s ključno besedo

Če imate recimo spletno stran s čevlji, potem vsekakor ni preveč modro, da v maniri starih SEO časov spletno stran zasujete s to ključno besedo. Google tega danes vsekakor ne mara več.

In ne le to. Tovrstno ravnanje celo kaznuje na način, da takšno spletno stran potisne precej nižje, kot bi si sicer želeli. Namesto ponavljanja ene in iste ključne besede uporabite raje njene sinonime.

O nas

SW Power

SW Power

Na spletnem portalu SW Power boste našli zanimivosti in nasvete s področja računalništva, interneta in sodobnih tehnologij. Zahvaljujemo se vam za obisk!

Oddaj komentar

Spletni portal SW Power uporablja piškotke. Če spletno stran uporabljate, se strinjate z njihovo uporabo. Več informacij

Na spletni strani uporabljamo samo izkustvene piškotke, ki so nujni za optimalno delovanje. Drugih piškotkov ne uporabljamo, tako da na nikakršen način ne posegamo v vašo zasebnost.

Zapri