Računalništvo

Primerjava: SSD in HDD disk

SSD in HDD disk
SW Power
Avtor: SW Power

Na hitro je najbolj očitna razlika med SSD in HDD diski – hitrost. A pojdimo lepo po vrsti in poglejmo, v čem vse se omenjeni diski razlikujejo. Tako kot je to vedno in povsod, so dobre in slabe reči, na koncu pa je odvisno, kaj komu najbolj ustreza. Za začetek povejmo, da HDD pomeni Hard Disk Drive, SSD pa Solid Disk Drive.

Trdi disk je vsekakor eden ključnih elementov vsakega računalnika, saj vsebuje operacijski sistem, na katerem vse skupaj deluje, ter tudi vsa ostala orodja in programe, ki jih potrebujemo za svoje delo ali zabavo, če hočete. Potreba po prostoru, ki ga vsebuje trdi disk, iz leta v leto narašča, in na trg prihajajo čedalje bolj zmogljivi diski.

SSD disk

SSD disk ali solid disk drive je v osnovi znan kot hitrejši, a tudi kar precej dražji. Prav hitrost (celo do 5x hitrejši kot HDD) je tisti faktor, ki marsikoga prepriča v nakup. SSD diski so hitrejši zaradi tehnologije, s katero podatke shranjuje na flash (bliskovni) pomnilnik.

Pred nakupom trdega diska boste vsekakor morali pretehtati, ali vam več pomeni hitrost delovanja ali morda več prostora, kajti razlika v ceni med SSD in HDD diski je kar precejšnja. Za SSD diske je značilno še nekaj. Gre za trdi disk brez mehanskih, gibljivih delov, kar pomeni, da je tudi mnogo tišji.

To pomeni, da branje diska poteka na povsem drugačen način kot pri HDD diskih. Morda omenimo še eno »malenkost« SSD diskov. Ko pri teh pride do morebitne okvare, enostavno prenehajo z delovanjem, vsi shranjeni podatki pa so izgubljeni, saj disk postane neuporaben, zato je dobro vedno imeti tako imenovani »backup«.

HDD disk

Dobri stari HDD! Nahajajo se praktično povsod in so znani kot zanesljiv partner do konca. HDD diski delujejo po principu več vrtečih diskov z glavami, ki nanje zapisujejo informacije. To sicer pomeni, da bo šlo nekoliko počasneje kot pri SSD disku in tudi za odtenek glasneje.

Dobra lastnost HDD diskov je, da jih ne »zmanjka« naenkrat. Še preden v popolnosti odpovedo, počasi javljajo težave na način, da ne moremo več do določenih datotek na njih in tako dobimo opozorilo, da bo potrebna zamenjava.

HDD diski so tudi precej cenejši in za določeno ceno ponujajo več prostora za shranjevanje. Dejstvo pa je, da bo neizbežno prišlo do popolne »menjave« generacij in bo zavladal SSD disk, o HDD pa bomo govorili le še z lepimi spomini.

Končni obračun ZA in PROTI

ZA SSD disk:

  • hitrejši (do 5x od HDD diskov),
  • tišji,
  • imajo hiter zagon,
  • so bolj odzivni,
  • manjša možnost napak.

ZA HDD disk:

  • cenejši kot SSD diski,
  • več prostora za isto ceno,
  • odpovedujejo postopoma in ne naenkrat.

Končna sodba: SSD diski so predvsem primerni za tiste, ki potrebujejo bliskovit odziv in hitro delovanje, kar še posebej pride prav igralcem zahtevnejših igric. Za tiste, ki iščete najboljše gostovanje za svojo spletno stran, bodite pozorni na to, da tamkajšnji strežniki »obratujejo« na SSD diskih.

V kolikor za vas ta bliskovita hitrost ni tako zelo pomembna in daste več na ceno, nekaj več prostora in manjšo možnost izgube shranjenih podatkov, boste izbrali HDD disk in bili z njim verjetno zelo zadovoljni.

O nas

SW Power

SW Power

Na spletnem portalu SW Power boste našli zanimivosti in nasvete s področja računalništva, interneta in sodobnih tehnologij. Zahvaljujemo se vam za obisk!

Oddaj komentar