Gostovanje in domene

Kako poteka registracija domene?

Registracija domene
SW Power
Avtor: SW Power

Domena je spletni naslov. Na njem je dostopna posamezna spletna stran, spletna trgovina, forum, spletni portal ali drugo spletno mesto. Možno je tudi, da je domena registrirana, vendar na njej ni prav nič. Naša domena se imenuje swpower.si, ki je, kot lahko vidite, sestavljena iz dveh delov. Prvi je domensko ime, drugi pa domenska končnica.

Domene delimo na različne vrste. Poznamo nacionalne, generične in tematske, kot posebno vrsto pa bi lahko omenili še premium domene. Več o vseh omenjenih vrstah si lahko preberete v prispevku: Kako delimo spletne domene?

Ko se boste seznanili s ponudbo in različnimi možnostmi, ki so vam pri registraciji domene na voljo, bo nastopil čas, da izberete domensko ime in določite še domensko končnico. Pri tem morate vedeti, da bo kakovost izbire obeh elementov vplivala na to, kako uspešno bo vaše spletno mesto. Zato tako prvi kot drugi izbiri namenite dovolj časa in pozornosti.

Nasveti za izbiro domenskega imena in končnice

Ko se boste domislili imena za svojo spletno stran, se vprašajte, ali si bodo obiskovalci izbrano ime lahko hitro zapomnili. Če bo kratko in jedrnato, hkrati pa bo povezano tudi z vašim podjetjem ali blagovno znamko, si ga po vsej verjetnosti ne bo težko zapomniti. Skratka, izogibajte se dolgim in nesmiselnim imenom, ki si jih ne bo nihče zapomnil.

Poleg tega pri izbiri imena upoštevajte tudi to, da se šumniki v praksi ne obnesejo najbolje. Čeprav je registracija domene s šumniki možna, pa bo bolje, da se jim odpoveste. Uporabniki spleta nanje niso najbolj vajeni, zato bodo vašo spletno stran najprej poizkusili obiskati z vpisom domene brez šumnika. Lahko se zgodi, da bodo pristali na spletni strani konkurence. Tega si zagotovo ne želite.

Ne veste, ali bi v domensko ime vključili vezaj ali bi več besed napisali kar skupaj, torej brez vezaja? V večini primerov je smotrnejša uporaba brez vezaja (npr. mojadomena.com), je pa res, da ne vedno. Najbolje bo, da za nasvet povprašate svoje bližnje, saj boste tako videli, ali razmišljajo podobno kot vi. Če se bo vsem zdelo, da domena izgleda bolje z vezajem, potem registrirajte to. Bistvene razlike vsekakor ne bo.

Če se bodo pri izbiri domenskega imena pojavljale težave in številna vprašanja, pa bo z izbiro domenske končnice zagotovo lažje. Za slovensko spletno stran sploh nimate kaj razmišljati, saj bo .SI zagotovo najboljša izbira. Za stran v nemščini vam je na voljo .DE, lahko pa izberete tudi .EU (oziroma .AT, če ciljate na Avstrijce).

Za stran v angleščini je odlična končnica .COM, preverite pa tudi številne tematske končnice, ki so vam na voljo. Če denimo potrebujete domeno za agencijo, lahko registrirate .AGENCY, za spletni blog vam je na voljo .BLOG, zelo priljubljene so tudi .CENTER, .CLUB in .STUDIO. Izbire je zares veliko.

Kje in kako opraviti registracijo domene?

Registrarjev, pri katerih je možna registracija domene, je zelo veliko. Ne le v tujini, tudi v Sloveniji jih je ogromno, zato je izbira lahko vse prej kot lahka. Vsekakor vam svetujemo, da preverite registrarja NEOSERV.si, ki se lahko pohvali z največjo in najcenejšo ponudbo v Sloveniji. Pri njem lahko registrirate več kot 700 različnih domen, registrar pa vam na prav vse domene nudi garancijo najnižje cene v Sloveniji. Poleg tega ima tudi odlično ekipo za podporo naročnikom, ki je na voljo vse dni v letu (24 ur na dan).

Registracija domene je zelo enostavna. Na spletni strani registrarja v okence vpišete želeno domeno, jo (če je prosta) dodate v košarico in sledite korakom nakupa, kot bi želeli opraviti klasičen spletni nakup. Vpišete svoje podatke in poravnate račun, nato pa registrar za vas pri vrhovnem registrarju zakupi domeno. Če plačate s plačilno metodo, ki omogoča takojšen prenos sredstev, lahko do svoje domene pridete že v nekaj minutah.

Če vas skrbi, da vam bo registracija domene vzela veliko časa ali da je sploh ne boste znali opraviti, vas lahko kar hitro pomirimo. Postopek je zares preprost, zato kar hitro obiščite stran registrarja in registrirajte svojo domeno. Dlje kot boste čakali, več možnosti bo, da vas z registracijo nekdo prehiti. V tem primeru boste seveda morali izbrati drugo domeno, saj ima ena domena lahko v danem trenutku le enega nosilca.

O nas

SW Power

SW Power

Na spletnem portalu SW Power boste našli zanimivosti in nasvete s področja računalništva, interneta in sodobnih tehnologij. Zahvaljujemo se vam za obisk!

Spletni portal SW Power uporablja piškotke. Če spletno stran uporabljate, se strinjate z njihovo uporabo. Več informacij

Na spletni strani uporabljamo samo izkustvene piškotke, ki so nujni za optimalno delovanje. Drugih piškotkov ne uporabljamo, tako da na nikakršen način ne posegamo v vašo zasebnost.

Zapri