Gostovanje in domene

Katere so prednosti domene .EU?

Prednosti domene EU
Avtor: SW Power

Ko se enkrat odločimo postaviti spletno stran, je ena prvih misli posvečena izbiri domene. Ime domene že, kaj pa končnica? V primeru, da bo spletna stran namenjena obiskovalcem iz Slovenije, bo seveda prva izbira verjetno kar končnica .SI. Morda tudi .COM ali .NET, če bo vsebina strani namenjena digitalnim storitvam ali čim podobnim.

Kaj pa domena .EU? V katerem primeru izbrati to končnico in katere prednosti, če sploh, prinaša? Tako kot je to praksa pri ostalih rečeh, so tudi tu minusi in plusi, na vas pa bo, da se odločite, ali v vašem primeru pretehtajo plusi in si jo omislite za svojo novo spletno stran.

Kaj pomeni .EU?

Kot ste verjetno pomislili že na prvi pogled, je domenska končnica.EU namenjena za spletne strani, ki nagovarjajo uporabnike iz območja Evropske unije. Gre za precejšen teritorij in kar nekaj držav ter različnih jezikov. Pred izdelavo strani pomislite, ali bo ta ponujala vsebino zgolj v angleškem jeziku ali pa jo boste prilagodili različnim jezikom iz EU.

Ob nakupu domene z domensko končnico .EU je pametno zakupiti vsaj še .SI in .COM, saj se boste s tem izognili potencialnim škodoželjnežem, ki bi utegnili v prihodnosti izrabiti ime vaše domene. Uporabniki namreč hitro spregledajo domensko končnico in kliknejo na podobno.

Zaupanja vredna domena

Z domensko končnico .EU boste spletnim uporabnikom, ki bodo želeli obiskati vašo spletno stran, poslali jasno sporočilo, da gre za zaupanja vredno spletno mesto. V prid temu govori dejstvo, da tovrstnih domen ne more zakupiti podjetje, ki ni registrirano v eni izmed držav EU ter Islandije, Norveške in Lihtenštajna.

Zaupanje pa na spletu veliko pomeni, saj odloča o tem, ali bo uporabnik, ki bo na Googlu naletel na vašo stran, nanjo kliknil ali šel raje h konkurenci. Ko že govorimo o zaupanju, je vedno dobro dodati še SSL certifikat, s katerim se raven zaupanja takšne strani še poveča.

Pokrijte ogromen trg

Če ste prej za spletno prisotnost v posameznih državah kupovali ločene domenske končnice, pa sedaj z domeno .EU lahko pokrijete cca 500 milijonski trg. Gre namreč za tako velik prostor, da ta odločitev sploh ne sme biti vprašanje, če se seveda želite predstaviti vsem uporabnikom spleta širom Evropske unije.

Precej več izbire

Še ena izmed prednosti teh domen tiči v sami izbiri imena domene. Le kdo se še ni srečal z mučnim spoznanjem, da so dejansko vse »dobre« domene pri nas že zasedene, enako kot to velja tudi za domene s končnico .COM.

Proste domene

Veliko odličnih domen s končnico .EU je še vedno prostih.

Navadno boste za .EU precej lažje našli prosto ime domene, še ena super novica pa je, da so domene .EU cenovno izjemno ugodne. Na trgu so že od leta 2006, z njimi pa upravlja neprofitna organizacija EURid. Že veste, katero boste izbrali?

O nas

SW Power

Na spletnem portalu SW Power boste našli zanimivosti in nasvete s področja računalništva, interneta in sodobnih tehnologij. Zahvaljujemo se vam za obisk!

Spletni portal SW Power uporablja piškotke. Če spletno stran uporabljate, se strinjate z njihovo uporabo. Več informacij

Na spletni strani uporabljamo samo izkustvene piškotke, ki so nujni za optimalno delovanje. Drugih piškotkov ne uporabljamo, tako da na nikakršen način ne posegamo v vašo zasebnost.

Zapri