Gostovanje in domene

Katere domene izbrati za prodor na tuje trge?

Domene za tuje trge
Avtor: SW Power

Da je izbira ustrezne domene za novo spletno stran zelo pomemben faktor, je že jasno. Prav zato vedno iščemo ustrezno ime, ki bo obiskovalcem povedalo, kaj jih na spletni strani čaka, vse skupaj pa začinimo še z domensko končnico .si, ki jim pove, da prihajajo na slovensko spletno stran s slovensko vsebino.

Kaj pa, če želimo spletno stran plasirati v tujino? V tem primeru domena .si vsekakor ne bo primerna. Najbolje je razmisliti o primernem imenu, ki bo v določenem jeziku povedalo tisto, kar želite, za domensko končnico pa je najbolje izbrati ustrezno nacionalno končnico ali pa (oziroma tudi) .com.

Zakaj izbrati domeno .com?

Domenska končnica .com je bila prva med končnicami in je vsesplošno priznana po celem svetu. Nanjo se odlično odzivajo tudi spletni iskalniki, kot so Google, Yahoo, Bing in drugi. Gre za domensko končnico, ki ima precejšnjo vrednost, še posebej, če uspemo registrirati domeno, ki v sebi skriva potencial.

Domenska končnica .COM

Žal je takšne domene dandanes že precej težko najti, saj so praviloma zasedene. A vendarle ne vse. V primeru, da gre za ime vašega podjetja, potem vsekakor imate svoje možnosti. Če pa boste želeli z novo spletno stranjo in tudi domeno zadeti bistvo SEO na določeno ključno besedo, pa bo verjetno že nekoliko težje.

Zakaj izbrati nacionalno domeno?

Če boste s spletno stranjo prisostvovali na določenem tujem trgu, vam predlagamo, da zakupite domeno z ustrezno nacionalno domensko končnico in imenom, ki v tem jeziku nekaj pomeni. Razen seveda, če ne gre za ime vašega podjetja.

Torej, nemško .de, hrvaško .hr, italijansko .it in tako dalje. Vsekakor pa vam predlagamo tudi, da obenem skušate zakupiti še enako ime domene z domensko končnico .com. Če je seveda na voljo. Spletne agencije se lahko poslužite končnice .net, novičarski portali pa denimo .news. A to je že naslednja stopnja.

Na voljo so tudi tematske domene

Tematske domene, kot so .pizza, .online, .shop, prej omenjena .news in številne druge, so prav tako primerne za nastop na tujih trgih, a le v primeru, ko sama domenska končnica ponazarja posel, s katerim se ukvarjate. Google bo v tem primeru vašo stran »nagradil«, če bo hkrati tudi dobro optimizirana.

Izogibajte se kakršnimkoli ovinkom na način, da bi registrirali ime domene s končnico, ki ne sodi na trg, na katerem boste nastopili, le zato, ker pod ustrezno nacionalno končnico ta ni bila prosta. Navadno se to slabo konča, kot tudi domene, ki vsebujejo šumnike, kar je pri nekaterih končnicah sicer dovoljeno, a ne velja za dobro prakso.

O nas

SW Power

Na spletnem portalu SW Power boste našli zanimivosti in nasvete s področja računalništva, interneta in sodobnih tehnologij. Zahvaljujemo se vam za obisk!

Oddaj komentar