Gostovanje in domene

Zakaj bo domena .SI verjetno prava izbira?

Domena .SI
SW Power
Avtor: SW Power

Ste pred odločitvijo, da postavite spletno stran? Morda osebno ali za podjetje, a pred tem vas čaka še kakšen pomemben korak ali dva. Seveda gre v tem primeru za pomembno odločitev glede domene spletne strani. Domena je tista, ki v prvi vrsti zastopa spletno mesto v širjavah spletnega vesolja.

Od domene bo odvisno, ali si bodo spletni uporabniki ime vaše spletne strani zapomnili, pa tudi, kako bodo nanjo gledali spletni iskalniki. Pa recimo, da ime domene že imate in od njega več ne odstopate. Potrebno bo izbrati še pravo končnico domene. Tudi ta je še kako pomembna.

Izbrati .COM, .EU ali .SI?

Če tega še niste vedeli, je na voljo kar pester nabor domenskih končnic. Tokrat vam bomo skušali razložiti, zakaj in za koga bo domena.SI verjetno prava izbira. V primeru slednje govorimo o nacionalni domenski končnici. To pomeni, da sama domenska končnica kaže na to, za kateri jezik spletne strani gre, kot tudi komu je namenjena.

Če bo vaša spletna stran namenjena obiskovalcem iz Slovenije, bo izbira domene s končnico .SI vsekakor optimalen izbor. Ob tem se sicer svetuje vsaj še zakup domene .COM, ki je zelo splošna in bi jo drugače utegnil kupiti kakšen od vaših konkurentov ter tako zmedel vaše obiskovalce na spletu.

Google dobro ve, kdo je kdo

Morda se sprašujete, zakaj ne bi kupili domene s kakšno drugo nacionalno končnico, če je ime vaše domene s končnico .SI že zasedeno? Tega vam seveda ne bi priporočili iz povsem praktičnega razloga. Želite si, da bi spletni iskalnik Google dobro rangiral vašo spletno stran.

Registracija domene .SI

Registracija domene .SI je primerna za postavitev spletne strani v slovenskem jeziku.

Če bo ta namenjena slovenskim obiskovalcem in bo njena vsebina v slovenskem jeziku, potem si z nacionalno končnico kakšne druge države vsekakor ne boste naredili usluge. Google namreč ob določeni spletni poizvedbi najprej prikaže zadetke spletnih strani, ki ustrezajo jeziku poizvedbe in spadajo pod okrilje države ustrezne domenske končnice.

Zagotovite si večje zaupanje

Če bo vaša spletna stran namenjena obiskovalcem iz Slovenije, potem morate vedeti, da spletni uporabniki kaj hitro kaznujemo vse vrste manjših ali večjih poizkusov »prevar«. Vzemimo za primer domeno z nemško nacionalno končnico pasjahrana.de. Odlično ime za trgovino s pasjo hrano, mar ne? Ampak te strani v Sloveniji nihče ne bo videl, saj bo Google ocenil, da je nemška, Slovenci pa iščemo pasjo hrano v Sloveniji.

Četudi bi obiskovalec iz Slovenije naletel na ta zadetek, pa bi mu tuja domenska končnica sporočala, da nekaj ni v redu. Vsekakor gre za primer, ko v glavi zazvoni alarm in možgani v trenutku pomislijo na morebitno prevaro. Torej, če načrtujete slovensko stran za slovenske obiskovalce, bo registracija domene s končnico .SI vsekakor prava izbira.

Še dodatek k transparentnosti domen .SI

Domenska končnica .SI ne dovoljuje zakrivanja podatkov o lastništvu, kar sami domeni doda še večjo vrednost, ko beseda nanese na zaupanje. Ker fizične osebe varuje zakon o osebnih podatkih, teh tako ali tako ni moč javno videti. Za podjetja pa se kar spodobi, da so objavljena in si s tem močno povečajo stopnjo zaupanja.

Podatke o nosilcu domene lahko preverite na Preveri.si.

O nas

SW Power

SW Power

Na spletnem portalu SW Power boste našli zanimivosti in nasvete s področja računalništva, interneta in sodobnih tehnologij. Zahvaljujemo se vam za obisk!

Oddaj komentar

Spletni portal SW Power uporablja piškotke. Če spletno stran uporabljate, se strinjate z njihovo uporabo. Več informacij

Na spletni strani uporabljamo samo izkustvene piškotke, ki so nujni za optimalno delovanje. Drugih piškotkov ne uporabljamo, tako da na nikakršen način ne posegamo v vašo zasebnost.

Zapri