Gostovanje in domene

Kakšna je razlika med VPS in namenskim strežnikom?

VPS in namenski strežnik
SW Power
Avtor: SW Power

Čeprav za oba velja, da sta neke vrste zasebna strežnika, pa je med njima še vedno velika razlika. O tej bomo pisali v tokratnem članku, še prej pa opozorili na to, da je bistvenega pomena, kaj si stranka od strežnika želi. Včasih ljudje izbiramo malo preveč na pamet, kar pa lahko v tem primeru precej stane.

Seveda ni nič narobe z višjo ceno, če ta opravičuje svoj vložek. A bilo bi povsem nepotrebno zapravljati večje vsote denarja, če razlike zaradi tega ne boste občutili. Za začetek bomo skušali karseda enostavno razložiti, kaj je v resnici VPS in kaj namenski strežnik.

VPS strežnik je vaš virtualni strežnik

Vas zmoti beseda »virtualni«? Danes je tako, da smo ljudje čedalje pogosteje del virtualnega sveta, virtualnega dela in zabave. VPS (Virtual Private Server) je strežnik, ki je povsem vaš, a zgolj virtualno. V resnici gre v ozadju za čisto pravi strežnik, ki pa si ga v njegovi fizični obliki delite z drugimi uporabniki.

VPS strežnik

V virtualnem svetu pa tega seveda ne opazite. Tam je del strežnika rezerviran samo za vas in deluje po specifikacijah in na način, kot ste si ga zamislili sami. V tem primeru imate povsem lastno procesorsko moč in velikost spomina. To vrsto strežnika uporabljajo tudi precej velike spletne strani in trgovine, ni pa namenjen ljudem, ki bi radi nekam postavili svoj blog ali enostavno spletno stran. Zanje obstajajo še ugodnejše variante.

Namenski strežnik je tisto pravo

Ko govorimo o zaresnem strežniku, ki je povsem vaš, je to namenski strežnik (ang. dedicated server). Ta je v celoti v vaši lasti, nanj nameščate svojo programsko opremo in aplikacije ter skrbite za njegovo delovanje in vse, kar sodi poleg. V vsakem trenutku imate do takšnega strežnika omogočen tudi fizični dostop.

Namenski strežnik

Namenski strežnik uporabljajo najbolj zahtevni uporabniki s stranmi in aplikacijami, ki generirajo veliko obiska in kličejo po najvišji stopnji varnosti. Vse prilagoditve so tako povsem v vaših rokah, kot tudi možnost dela na načine, kot si jih zamislite sami.

Kaj izbrati: VPS ali namenski strežnik?

Dejstvo je, da oba strežnika omogočata praktično enako uporabo. A med njima so vendarle velike razlike. Tista največja se na koncu pokaže v ceni. Če v vašem primeru ne gre za kak megalomanski projekt ali večje podjetje, ki zahteva prav vse niti v vaših rokah, potem bo VPS gostovanje verjetno boljša izbira. Se sprašujete, od kod velike razlike v ceni? Čeprav je VPS virtualni strežnik, pa vam omogoča praktično vse kot namenski, z eno veliko prednostjo.

Je mnogo cenejši za vzdrževanje. Navadno namenski strežnik upravlja ekipa tehnikov, ki seveda ne delajo zastonj, tu je račun za električno energijo (ki pri VPS ni vaš), pa položnica za internet in skrbi, ko gre kaj narobe. V prostoru, kjer stoji strežnik, mora biti vedno primerna temperatura (klimatska naprava). Prav tako mora biti tak strežnik ves čas pod nadzorom, saj lahko pride do kakšnega vdora vode ali recimo požara. VPS strežnik je v lasti podjetja, kjer ste ga najeli, in bodo sami poskrbeli za to, da bo vse brezhibno delovalo.

O nas

SW Power

SW Power

Na spletnem portalu SW Power boste našli zanimivosti in nasvete s področja računalništva, interneta in sodobnih tehnologij. Zahvaljujemo se vam za obisk!

Oddaj komentar

Spletni portal SW Power uporablja piškotke. Če spletno stran uporabljate, se strinjate z njihovo uporabo. Več informacij

Na spletni strani uporabljamo samo izkustvene piškotke, ki so nujni za optimalno delovanje. Drugih piškotkov ne uporabljamo, tako da na nikakršen način ne posegamo v vašo zasebnost.

Zapri