Gostovanje in domene

Ste si že priskrbeli SSL certifikat?

SSL certifikat
Avtor: SW Power

V letu 2017 se bo protokol http:// počasi začel poslavljati. Množično ga bo pričel nadomeščati varni protokol https://, k čemur bo največ doprinesel Google. Ta je namreč pred kratkim objavil novico, da bo brskalnik Chrome začel uporabnike spleta opozarjati, da na spletno stran ni nameščen SSL certifikat oziroma da stran ni dostopna na zavarovani povezavi.

Opozorilo bo sprva vidno na »login« straneh, kjer se bo torej možno vpisati z uporabniškim imenom in geslom. Zanimivo bo videti, če bo opozorilo vidno tudi na straneh, kjer je prisoten kontaktni obrazec. Kasneje bo Google Chrome uporabnike spleta pričel opozarjati o morebitni nevarnosti na prav vsaki spletni strani, dostopni na povezavi http://.

Namestitev SSL certifikata bo kmalu neizbežna

Točen datum, kdaj bo do spremembe prišlo, ni znan. Znano je le, da se bo to zgodilo v letu 2017. Priporočamo vam, da na spremembe ne čakate, temveč si SSL certifikat namestite že prej. Pazljivi bodite, da boste prehod na https:// povezavo izvedli pravilno.

To storite tako, da pregledate vse podstrani spletnega mesta ter ste pri tem pozorni na ikono ključavnice ob URL naslovu. Če bo ta prečrtana oz. bo ob njej križec, pomeni, da nekaj ni v redu. V takšnem primeru bo najverjetneje, da na zavarovano povezavo niste prenesli slik, CSS ali JS datotek.

Če z namestitvijo SSL certifikatov in pravilnim prehodom na https:// povezavo nimate izkušenj, prav tako pa nimate časa ali volje odkrivati, kako urediti prehod, se za pomoč obrnite na svojega ponudnika gostovanja. Najbolje bo, da SSL certifikat zakupite kar pri njem, saj vam bo po vsej verjetnosti certifikat namestil brezplačno. No, za sam certifikat bo seveda potrebno plačati.

Kakšna je cena SSL certifikata?

Cena SSL certifikata zavisi od več dejavnikov. Predvsem je pomembno, za katero vrsto certifikata gre. Poznamo domenske, poslovne in razširjene certifikate, znotraj le-teh pa so lahko takšni, ki omogočajo namestitev na eno domeno, več-domenski ter tako imenovani wildcard certifikati, ki omogočajo zavarovanje večjega števila poddomen hkrati.

Comodo Positive SSLNajcenejši izmed naštetih so domenski certifikati, ki verificirajo zgolj domeno. Najmanj boste odšteli za Comodo Positive SSL. Comodo je svetovno priznan izdajatelj, njegovi SSL certifikati pa so združljivi s praktično vsemi spletnimi brskalniki, strežniki in operacijskimi sistemi.

Nekoliko dražji so poslovni certifikati, katerih posebnost je verifikacija podjetja. Za fizične osebe torej ne pridejo v poštev, temveč le za podjetja in organizacije. Ker izdajatelj preveri podjetje, je stopnja varnosti uporabe spletne strani precej večja. Če se obiskovalci tega zavedajo, spletni strani bolj zaupajo.

Najdražji pa so razširjeni certifikati. V kolikor ste med brskanjem po spletu kdaj opazili, da se ob URL vrstici nahaja poseben okvirček z izpisanim imenom podjetja (npr. pri Mimovrste), zdaj veste, da imajo nameščen razširjeni SSL certifikat. To je zelo velika prednost te vrste certifikata, saj obiskovalci spletne strani takoj vidijo, da so »na varnem«. Verjetno ni potrebno posebej razlagati, zakaj spletne trgovine z nameščenim razširjenim SSL certifikatom prodajo več.

Že veste, kateri SSL certifikat boste izbrali?

V kolikor niste prepričani, kateri izmed SSL certifikatov bi bil za vas najbolj primeren, naj vam za konec podamo še nekaj nasvetov, ki vam bodo olajšali izbiro.

  • Domenski certifikat je primeren za fizične osebe oziroma za preproste spletne strani, bloge, manjše spletne portale in forume.
  • Poslovni certifikat je primeren za podjetja oziroma njihove predstavitvene spletne strani.
  • Razširjeni certifikat je primeren za spletne trgovine podjetij ter spletna mesta raznih državnih ustanov, kot so npr. finančne institucije.

O nas

SW Power

Na spletnem portalu SW Power boste našli zanimivosti in nasvete s področja računalništva, interneta in sodobnih tehnologij. Zahvaljujemo se vam za obisk!

Spletni portal SW Power uporablja piškotke. Če spletno stran uporabljate, se strinjate z njihovo uporabo. Več informacij

Na spletni strani uporabljamo samo izkustvene piškotke, ki so nujni za optimalno delovanje. Drugih piškotkov ne uporabljamo, tako da na nikakršen način ne posegamo v vašo zasebnost.

Zapri