Računalništvo

Obnova podatkov in fotografij

Obnova podatkov in fotografij
SW Power
Avtor: SW Power

Se vam je zgodilo, da se vam je pokvaril računalniški disk? To je lahko zelo neprijetno, predvsem pa je neprijetno, če zaradi tega ne morete dostopati do podatkov in fotografij oziroma niti ne veste, če boste do njih sploh še lahko dostopali. Obnova podatkov, s pomočjo katere boste nazaj dobili svoje dokumente in fotografije, vas lahko reši iz te zagate …

Kaj narediti v primeru okvare računalnika?

Reševanje oziroma obnova podatkov je ukrep, ki se ga računalniški servisi poslužujejo takrat, ko so ti v celoti ali le deloma poškodovani in do njih ni mogoče dostopati po običajni poti. To se zgodi na primer takrat, ko se računalnik pokvari, pride do kakšne napake v njegovem delovanju, se pokvari računalniški disk ali pa računalnik napade virus ali kakšna zlonamerna koda. V zadnjem času so pogoste tiste, ki zaklenejo dostop do vseh podatkov, če lastnik računalnika ne plača določenega denarnega zneska.

Takšni izsiljevalski virusi so nekaj najbolj neprijetnega, kar se vam lahko zgodi. Čeprav računalnika ne okvarijo in so vaši podatki še vedno na njem, pa ne morete dostopati do njih, kar pomeni, da so za vas nedosegljivi. Podobno pa je tudi pri okvari računalnika ali računalniškega diska. Čeprav so morda poškodovani, pa podatki namreč kljub okvari še vedno ostanejo na disku, zato se jih da z njega rešiti, če postopate pravilno.

V nadaljevanju vam predstavljamo, kako je treba ravnati v primeru težav z računalnikom:

  1. Takoj ko se pojavi okvara, ukrepajte, a ne tako, da se reševanja okvare lotevate sami, saj lahko naredite več škode kot koristi.
  2. Če je okvara manjša in vam kljub težavam še vedno omogoča uporabo računalnika, ne čakajte, da okvara postane večja, ampak računalnik čim prej odnesite na servis.
  3. Ko se okvara pojavi, kontaktirajte računalniški servis in povprašajte, kaj je možno storiti in kako naj ravnate. Morda vam lahko pomagajo na daljavo oziroma prek oddaljenega dostopa.
  4. V kolikor se vam je pokvaril računalniški disk, računalnik takoj odnesite na servis, da bodo tam skušali rešiti podatke z njega.
  5. Če vas je napadel izsiljevalski virus, ne nakazujte denarja, ampak obiščite servis, kjer vam bodo povedali, ali je vaš problem možno rešiti tudi drugače in po varnejši poti.

Kako zaščititi podatke na računalniku?

Na računalniku je najbolje imeti nameščen poseben program, ki samodejno ali s pomočjo enega klika arhivira vse podatke, dokumente in fotografije na vašem računalniku na drug računalniški disk. Vsake toliko časa je dobro arhiv prekopirati še na zunanji disk, ki ga nato izklopite iz računalnika, da v primeru napada z izsiljevalskim ali drugim virusom vaši podatki ne bodo ogroženi.

Varnostna kopija podatkov

Priporočamo vam redno izdelovanje varnostnih kopij podatkov na zunanji disk.

V primeru, da bi radi zaščitili svoj računalnik, a ne veste, kako, kontaktirajte računalniški servis!

O nas

SW Power

SW Power

Na spletnem portalu SW Power boste našli zanimivosti in nasvete s področja računalništva, interneta in sodobnih tehnologij. Zahvaljujemo se vam za obisk!

Spletni portal SW Power uporablja piškotke. Če spletno stran uporabljate, se strinjate z njihovo uporabo. Več informacij

Na spletni strani uporabljamo samo izkustvene piškotke, ki so nujni za optimalno delovanje. Drugih piškotkov ne uporabljamo, tako da na nikakršen način ne posegamo v vašo zasebnost.

Zapri