Računalništvo

Tako torej izgledajo tonerji

Toner
SW Power
Avtor: SW Power

Tonerji so manjše podolgovate plastične škatle, ki hranijo prah oziroma barvo za vaš laserski tiskalnik. Narejeni so tako, da je lahko v njih varno shranjenega veliko barvnega prahu, vendar bodite ob njihovi zamenjavi ali drugimi manevri (denimo tresenjem ali premikanjem) vseeno pazljivi, da barve slučajno ne stresete iz varnega oklepa. Prah, ki je v njih, je namreč kar težko očistiti – še posebej z nekaterih površin, zato si lahko naredite precejšnjo škodo.

Kartuše imajo veliko manj barve

Tonerji (toner123.si) se med uporabniki največkrat zamenjajo s kartušami. Kartuše so prav tako namenjene shranjevanju barve in se ravno tako nahajajo v tiskalnikih, vendar so veliko manjše in lažje kot tonerji, ne bistveno cenejše, v njih pa je tudi veliko manj barve, tako da ni nič čudnega, če z njimi ne moremo prav dolgo tiskati.

Medtem ko ima iglični tiskalnik barvo na traku, ki je izjemno poceni, sam tiskalnik pa boste lahko uporabljali zelo dolgo časa, pa za brizgalne tiskalnike velja ravno obratna zgodba. Barve v kartušah je zelo malo, kartuše pa stanejo zelo veliko denarja. Lahko sicer kupite ponaredke ali jih polnite sami, kar vam bo ceno krepko znižalo, vendar pa barve v njih še vedno ne bo prav nič več in ves čas jo bo potrebno prilivati ali menjati kartuše.

Toner - barve

Tonerji so veliko večji in zato lahko že v osnovi laserski tiskalniki natisnejo bistveno več strani kot pa brizgalni. Osnovni tonerji so najpogosteje narejeni tako, da lahko z enim samim natisnete nekje od 800 do 1.500 strani, z večjimi pa celo od 5.000 in tja do 10.000 strani. Pri uporabi kartuš lahko o čem takšnem zgolj sanjamo, saj ob večji pokritosti papirja z barvo morda ne boste uspeli natisniti niti 100 strani.

Multifunkcijski tiskalnikTonerji se lahko uporabljajo samo v laserskih tiskalnikih: klasičnih črno-belih, barvnih in celo multifunkcijskih, kar je bilo še do pred kratkim precej nepredstavljivo. No, ne tako dolgo nazaj je bilo nepredstavljivo tudi to, da bi si lahko laserski tiskalnik privoščili imeti kar doma, vendar so cene izjemno padle najprej črno-belim, potem pa tudi barvnim.

Laserske multifunkcijske naprave imajo možnost tiskanja, fotokopiranje in skeniranja dokumentov, poleg tega pa je v večini tudi hkratna možnost povezovanja na faks in uporabe na način faksirne naprave, novejši pa imajo tudi brezžično povezavo, tako da lahko nanje tiskate tudi iz mobilnih telefonov in tabličnih ter prenosnih računalnikov. Ker je v veliko stanovanjih dandanes vse več digitalnih naprav, je to gotovo dobrodošla novost, saj ima skoraj vsaka od teh naprav tudi zmožnost komuniciranja v Wi-Fi in bluetooth tehnologijo.

O nas

SW Power

SW Power

Na spletnem portalu SW Power boste našli zanimivosti in nasvete s področja računalništva, interneta in sodobnih tehnologij. Zahvaljujemo se vam za obisk!

Spletni portal SW Power uporablja piškotke. Če spletno stran uporabljate, se strinjate z njihovo uporabo. Več informacij

Na spletni strani uporabljamo samo izkustvene piškotke, ki so nujni za optimalno delovanje. Drugih piškotkov ne uporabljamo, tako da na nikakršen način ne posegamo v vašo zasebnost.

Zapri