Računalništvo

Chromecast je svetovna uspešnica

Chromecast
Avtor: SW Power

Dolgo časa smo čakali in končno dočakali neko novo napravo, ki sodeluje s televizijo in izgleda ter deluje drugače od vseh, ki so prihajale na trg v zadnjih letih. Že res, da so pametni telefoni, tablični računalniki in vse mogoče aplikacije korenito spremenili svet, vendar pa se v povezavi s televizijami že dolgo ni zgodilo skoraj nič revolucionarnega.

Google Chromecast je spremenil način uporabe televizije. Ta majhna napravica, ki se jo priključi v HDMI vhod televizije, nam omogoča, da predvajamo vsebino mobilnih naprav, kot so telefoni in tablični računalniki, neposredno na TV. Zamisel v ozadju je bila, da končno spremenimo tako rekoč »neumne« televizije v pametne naprave in jim razširimo funkcionalnost, kot tudi, da predvajamo multimedijske vsebine iz malega zaslona (pametni telefon) na velik televizijski zaslon.

Več kot samo zabava

Popularni izraz, ki ga uporabljajo lastniki Chromecast naprave, je »casting«, kar dobesedno pomeni, da pretakamo vsebino naših prenosnih naprav na velik (običajno LCD) ekran. Naša pametna naprava pošlje vsebino v Chromecast, zatem pa slednji poišče vir te vsebine na internetu in jo predvaja.

Google Chromecast

Naprava Google Chromecast postaja vse bolj priljubljena tudi v Sloveniji.

To zmanjša porabo električne energije, saj naš telefon ali tablica ne potrebujeta predvajati vsebine in jo pošiljati v Chromecast nepretrgoma. Ker se mora Chromecast za delovanje povezati na brezžično omrežje, je dobro imeti zanesljiv router (usmerjevalnik), ki bo dovajal dovolj močan signal napravi.

Pametni nadzor nad Chromecastom

Najbolje si je kot univerzalni daljinec za Chromecast predstavljati naš telefon, saj prek njega lahko nadziramo, kaj bo predvajal TV. Tako vam Chromecast omogoča tudi brskanje po internetu, če iz naše tablice ali telefona »zrcalimo« sliko Chrome iskalnika. V tem primeru pa vse računanje poteka na naši napravi in Chromecast samo predvaja sliko Google Chrome brskalnika.

Google Chromecast nima večjih omejitev

Chromecast uporablja logiko vseh naprav na trgu oz. »all devices«, kar pomeni, da je kompatibilen z vsemi pametnimi napravami, kot so Applov iPad, iPhone, Mac ali Android tablice in telefoni ter tudi osebni računalniki.

Edine omejitve so na določenih mobilnih telefonih, ki uporabljajo operacijski sistem Windows, kajti zanje še ni popolne podpore.

Nove aplikacije, nove možnosti

Google Chromecast podpira veliko število aplikacij (programov) oz. appov, ki omogočajo nove možnosti uporabe naprave. Lahko igramo igrice, gledamo najnovejše filme ali poslušamo najljubšo glasbo preko Chromecastovih aplikacij, ki vse to omogočajo.

O nas

SW Power

Na spletnem portalu SW Power boste našli zanimivosti in nasvete s področja računalništva, interneta in sodobnih tehnologij. Zahvaljujemo se vam za obisk!

Spletni portal SW Power uporablja piškotke. Če spletno stran uporabljate, se strinjate z njihovo uporabo. Več informacij

Na spletni strani uporabljamo samo izkustvene piškotke, ki so nujni za optimalno delovanje. Drugih piškotkov ne uporabljamo, tako da na nikakršen način ne posegamo v vašo zasebnost.

Zapri