Internet

Kako optimizirati WordPress?

Kako optimizirati WordPress
SW Power
Avtor: SW Power

Optimizacija WordPress strani je nujna, saj pripomore najmanj k trem stvarem. Pozitivno vpliva na uporabniško izkušnjo, poskrbi za višje uvrstitve v spletnih iskalnikih ter zagotavlja hitrejše delovanje. Pravzaprav je vse našteto med seboj tesno povezano. Hitrejše delovanje namreč vpliva na izkušnjo uporabnika, prav tako pa je hitrost prikazovanja spletne strani eden izmed zelo pomembnih dejavnikov, na podlagi katerih Google presodi, na katero mesto bo v iskalniku uvrščena posamezna stran. Hkrati tudi sama uporabniška izkušnja vpliva na pozicije v iskalniku, saj čas, preživet na strani, poleg tega pa tudi število pregledanih strani, vplivata na vidnost v iskalniku. Kako torej optimizirati WordPress spletno stran?

1. Takoj po namestitvi izbrišite vzorčno vsebino

Ko boste namestili WordPress, boste videli, da imate dodani že dve strani. Natančneje, objavljeno imate eno stran (ang. page) in en prispevek (ang. post). Kar hitro ju izbrišite, saj ju bo v nasprotnem primeru indeksiral Google, in ker objavi ne boste tematsko povezani z vašo ostalo vsebino, bo to negativno vplivalo na pozicije. Sicer v zelo majhni meri, vendar če boste vsebini izbrisali šele kasneje, se lahko v iskalniku pojavljata še mesec ali dva po izbrisu.

Previdni bodite tudi z »demo« vsebino plačljivih grafičnih predlog. Marsikdo stori napako, da uvozi testno vsebino, s katero lažje uredi svojo spletno stran. Vse takšne strani in prispevke je potrebno označiti z oznako »noindex«, da ne pristanejo med rezultati v Googlu. Ko je stran postavljena, pa je vsebine priporočljivo pobrisati.

2. Namestite kakovosten vtičnik za SEO

Yoast SEONa področju optimizacije WordPress strani boste zelo veliko naredili, če si boste na svojo stran namestili vtičnik za SEO (ang. Search Engine Optimization). Priporočamo vam WordPress vtičnik Yoast SEO, s katerim boste lahko:

  • stranem in prispevkom dodali naslov in meta opis,
  • določili, ali naj bo posamezna vsebina indeksirana ali ne,
  • ocenili kakovost pojavljanja ključne besede skozi vsebino,
  • odstranili zapis »/category« iz URL-jev kategorij,
  • uredili zemljevid spletnega mesta – sitemap.xml,
  • uredili datoteko robots.txt,

3. Optimizirajte slike

Če želite izboljšati hitrost delovanja svoje WordPress spletne strani, boste veliko dosegli, če boste optimizirali uporabljene slike. Pri tem morate upoštevati dve pravili:

  1. Slike morajo biti v velikosti, kakršne so dejansko uporabljene na strani.
  2. Slike morajo biti stisnjene, da zavzamejo kar najmanj prostora.

Bo potrebno vse popravljati ročno? Ne, na srečo tudi za takšne stvari obstajajo vtičniki, ki delo opravijo namesto nas. Za rešitev prve težave uporabite Regenerate Thumbnails, za rešitev druge pa EWWW Image Optimizer ali WP Smush.

V nadaljnje pa vsako sliko, preden jo namestite na strežnik, že na svojem računalniku shranite v pravi dimenziji, nato pa jo še stisnite z uporabo spletnega orodja TinyPNG.com.

4. Uporabite vtičnik za predpomnjenje

WordPress spletno stran sestavljajo datoteke in običajno ena podatkovna baza, kjer so shranjeni raznorazni podatki. Gre torej za dinamično stran, saj vedno, ko le-to kdo obišče, strežnik dostopa do podatkov v podatkovni bazi. To je precej zamudno, zato je več kot le priporočljivo poskrbeti za ustrezno predpomnjenje. S tem močno vplivamo na hitrost delovanja spletne strani.

Tudi v ta namen je bilo razvitih kar nekaj WordPress vtičnikov. Zelo dober, a hkrati nekoliko bolj napreden in začetniku ne najbolj pisan na kožo, je vtičnik W3 Total Cache. Z njim lahko poskrbite tudi za minifikacijo .CSS in .JS datotek. Drugi vtičnik, ki je bolj »plug & play« narave, pa sliši na ime WP Super Cache. Če se torej ne želite ukvarjati s podrobnostmi, kaj zajeti v predpomnjenje in česa ne, bo slednji najverjetneje predstavljal boljšo izbiro.

O nas

SW Power

SW Power

Na spletnem portalu SW Power boste našli zanimivosti in nasvete s področja računalništva, interneta in sodobnih tehnologij. Zahvaljujemo se vam za obisk!

Spletni portal SW Power uporablja piškotke. Če spletno stran uporabljate, se strinjate z njihovo uporabo. Več informacij

Na spletni strani uporabljamo samo izkustvene piškotke, ki so nujni za optimalno delovanje. Drugih piškotkov ne uporabljamo, tako da na nikakršen način ne posegamo v vašo zasebnost.

Zapri