Gostovanje in domene

Vprašanja in odgovori o domenah in gostovanju

Domene in gostovanje - vprašanja in odgovori
Avtor: SW Power

Vsak, ki na svetovni splet želi postaviti spletno stran, se prej ali slej sreča z izrazoma »domena« in »spletno gostovanje«. Seveda pa je povsem normalno, da večina ne ve, za kaj točno pri omenjenih storitvah sploh gre, saj sta precej specifični. Če se za lastno spletno stran ne zanimamo, prav tako pa ne za računalniške tehnologije in internet, je torej logično, da sta nam izraza neznana. Spoznajmo ju!

Kaj sploh je domena?

Najbolj enostavno povedano gre za spletni naslov, kjer se nahaja posamezna spletna stran. Naša se nahaja na naslovu swpower.si, kar je torej tudi domena.

Kako pridemo do domene?

Moramo jo registrirati. To storimo tako, da obiščemo spletno stran enega izmed registrarjev ter pri njem registriramo želeno domeno. Glavna omejitev pri registraciji je, da domena še ni zasedena oziroma registrirana.

Zakaj imajo domene različne končnice?

Domenske končnice v osnovi delimo na generične (.com, .net, .edu, .org, …), nacionalne (.si, .hr, .it, .de, .at, .eu, …) in tematske (.ninja, .work, .institute, .club, .dog, .gift, …). Od narave spletne strani zavisi, katero izmed številnih končnic je najpametneje registrirati.

Domenske končnice

Na sliki so prikazane generične in nacionalne vrhnje domene.

Katere pa so druge omejitve pri registraciji domene?

Odvisno od domenske končnice. Nekatere omejitev praktično nimajo – končnico .com ali .net lahko registrira vsakdo, medtem ko moramo za druge izpolnjevati vnaprej določene pogoje – domeno .de tako lahko registrira le oseba, ki ima administrativni kontakt lociran v Nemčiji.

Kaj pa je spletno gostovanje?

Čeprav sta domena in spletno gostovanje medsebojno tesno povezana pojma, gre pri spletnem gostovanju za nekaj povsem drugega. Gre za prostor na strežniku, kamor shranjujemo datoteke in podatkovne baze, ki sestavljajo našo spletno stran.

Lahko za gostovanje uporabim kar domači računalnik?

Načeloma lahko, vendar ga najverjetneje ne boste. Za to obstajajo specializirana podjetja, ki nudijo kakovostno strojno in programsko opremo, zmogljivo linijo za povezavo v svetovni splet, prav tako pa imajo temeljito poskrbljeno tudi za varnost strežnikov. Takšna podjetja zagotavljajo, da spletne strani na strežnikih delujejo zanesljivo, hitro in varno.

Strežniki

Za ene izmed najboljših veljajo strežniki proizvajalca DELL.

Obstajajo različne oblike gostovanja?

Seveda! Najbolj poznana in za večino optimalna oblika je deljeno gostovanje. V tem primeru si en strežnik deli več strank, zato je cena za takšno storitev zelo ugodna. Dobra stran te oblike je tudi ta, da naročniki ne potrebujejo posebnega znanja, saj lahko vse urejajo prek enostavne nadzorne plošče.

Katere pa so druge oblike?

Zelo poznano je tudi VPS gostovanje, pri katerem posamezen naročnik dobi del strežnika s povsem ločenimi strežniškimi kapacitetami. Nanj si lahko namesti poljubno programsko opremo. Podobno velja za tako imenovano namensko gostovanje, pri katerem naročnik dobi celoten strežnik. Ta je seveda varno shranjen v podatkovnem centru, upravljanje pa poteka na daljavo.

Ponudnikov je ogromno, katerega izbrati?

Drži, da je ponudnikov spletnega gostovanja zelo veliko. Svetujemo vam izbiro domačega ponudnika, ki ga boste v primeru težav lahko hitro kontaktirali – ne le prek e-pošte, temveč tudi prek telefona. Pri izbiri ponudnika preverite, ali ta že uporablja SSD tehnologijo, ki je mnogo hitrejša od zdaj že zastarele HDD tehnologije. Preizkusite tudi odzivnost in ustrežljivost podporne službe. Na spletu poiščite mnenja obstoječih in bivših naročnikov.

Bi radi o domenah in spletnem gostovanju izvedeli več? Obiščite spletno stran VORTEX.SI, kjer boste našli številne koristne informacije na to temo. Priporočamo vam, da spremljate tudi njihov blog.

O nas

SW Power

Na spletnem portalu SW Power boste našli zanimivosti in nasvete s področja računalništva, interneta in sodobnih tehnologij. Zahvaljujemo se vam za obisk!

Spletni portal SW Power uporablja piškotke. Če spletno stran uporabljate, se strinjate z njihovo uporabo. Več informacij

Na spletni strani uporabljamo samo izkustvene piškotke, ki so nujni za optimalno delovanje. Drugih piškotkov ne uporabljamo, tako da na nikakršen način ne posegamo v vašo zasebnost.

Zapri