Računalništvo

Kako pomembna je računalniška pismenost starejše generacije?

Računalniška pismenost starejših
Avtor: SW Power

Mladi si danes ne znajo predstavljati življenja brez spleta, saj je ta tako vir informacij kot komunikacije, starejše generacije pa za tem precej zaostajajo, saj je pri njih računalniška pismenost še vedno precej slaba. Dejstvo je, da uporaba računalnika oziroma spleta precej vpliva na kakovost življenja, ki se pri ostarelih že sicer zelo zmanjša, zato bi veljalo poskrbeti, da se starejše generacije naučijo vsaj osnov uporabe računalništva. Kakšni so razlogi?

1. Večina starejših se zave, kako pomembna je računalniška pismenost, ko si zaželijo komunikacije. Dejstvo je, da je večina starostnikov osamljenih in  imajo malo stikov s svojimi sorodniki, saj ti zaradi sodobnega načina življenja ne najdejo zanje toliko časa, kot bi si želeli. Starejše generacije so se zato precej hitro navadile uporabe mobilnih telefonov, ki jim omogočajo, da kadar koli in kjer koli vzpostavijo stik s svojimi bližnjimi, vendar telefon omogoča zgolj pogovor. Tisti starostniki, ki vedo, da jim lahko računalniška pismenost omogoči še več stika zaradi sledenja življenjem bližnjih zaradi uporabe socialnih omrežij, pošiljanja fotografij preko e-pošte, ter tudi pogovore »v živo« s pomočjo spletne kamere, se nad računalniki hitro navdušijo.

Babica s tablico in telefonom

Tudi nekatere babice znajo rokovati z mobilnimi napravami.

2. Poleg komunikacije je splet izjemno pomemben tudi zaradi informiranja. Z njim lahko precej poceni sledimo dogajanju v svetu in doma, pa naj gre za politiko, gospodarstvo, zabavo ali kar koli drugega. Splet je torej način, da starejši ohranijo svojo vedoželjnost in tako skrbijo za možgansko aktivnost, kar preprečuje, da bi zastali. Lahko si nabirajo nova znanja, se seznanjajo s področji, ki so jim zanimiva, na spletu najdejo različne nasvete o zdravju, o prostočasnih aktivnostih, o »naredi sam« projektih in vsem ostalem, s čimer se lahko zamotijo in tako ohranijo mentalno zdravje.

Dedek s pametnim telefonom

Se dedek prek pametnega telefona naroča na pregled?

3. Računalniška pismenost skrbi tudi za tiste praktične opravke in obveznosti, brez katerih ne gre. Na primer naročanje na zdravniške preglede in preverjanje čakalnih dob za razne posege. Komunikacijo z raznimi uradi in naročanje listin. Komunikacijo z banko in plačevanje položnic. Oddajo raznih nujnih obrazcev … Starejšim, ki znajo uporabljati splet, ni treba fizično od vrat do vrat, da poskrbijo za svoje obveznosti, in če so gibalno omejeni oziroma nimajo prevoza, jim to prihrani veliko skrbi.

4. Spletno  nakupovanje ni nekaj, kar je rezervirano zgolj za mlade. Računalniška pismenost starejšim omogoča, da si brez težav po ugodni ceni naročijo stvari, ki jih potrebujejo. Tudi nakup špecerije z dostavo na dom je prednost, da o izbiri ugodnih počitnic ter ugodne zdraviliške ponudbe pri raznih ponudnikih s kuponi sploh ne govorimo.

O nas

SW Power

Na spletnem portalu SW Power boste našli zanimivosti in nasvete s področja računalništva, interneta in sodobnih tehnologij. Zahvaljujemo se vam za obisk!

Spletni portal SW Power uporablja piškotke. Če spletno stran uporabljate, se strinjate z njihovo uporabo. Več informacij

Na spletni strani uporabljamo samo izkustvene piškotke, ki so nujni za optimalno delovanje. Drugih piškotkov ne uporabljamo, tako da na nikakršen način ne posegamo v vašo zasebnost.

Zapri