Računalništvo

Kam z računalnikom, ki ga ne potrebujemo več?

Odsluženi računalniki
Avtor: SW Power

Računalniki spadajo med elektronske odpadke, zato je treba v primeru, da ne delujejo več, poskrbeti za primeren odvoz – gre namreč za posebne odpadke, iz katerih je možno kasneje odstraniti in reciklirati kar nekaj sestavin (med drugim tudi srebro, zlato, baker itd.). Razni elektronski odpadki (ne zgolj računalniki) predstavljajo veliko količino odpadkov, ki jih je iz leta v leto več. In prav zato je vedno dobro poskrbeti, da starega računalnika na zavržemo – zlasti, če še deluje.

Računalnik, ki ga ne potrebujemo več, lahko predamo raznim združenjem, ki skrbijo, da postanejo ti računalniki last tistih, ki si jih sami ne morejo kupiti. Pogosto ima takšne akcije Zveza prijateljev mladine, pa tudi na Rdečem križu ali Karitasu bodo hitro našli socialno ogroženo družino, ki bi ji računalnik (zlasti, če ima šoloobvezne otroke), prišel še kako prav.

Kaj pa naredijo s starimi računalniki različna podjetja, kamor jih lahko prinesete?

Nekateri veliki proizvajalci računalnikov vam nudijo možnost, da ob nakupu novega računalnika prevzamejo vašega starega – in verjetno bi v prihodnje veljalo na tak način zakonsko urediti področje elektronskih odpadkov, tako kar se tiče računalnikov kot kar se tiče mobilnih telefonov in drugih naprav.

Rabljeni LCD zasloni

Kam z rabljeni LCD zasloni?

Stare računalnike pa zbirajo tudi druga podjetja, ki skrbijo za njihovo obnovo (kadar je ta mogoča) in jih nato podarijo, ali pa jih reciklirajo. To pomeni, da računalnike razgradijo na posamezne enote (kabli, diski, kartice itd.), nato pa te še naprej ločijo na posamezne sestavne dele. Ti se potem zmeljejo oziroma pretopijo in iz njih dobijo reciklirano surovino, ki se lahko ponovno vrne v proizvodni cikel.

Glede na to, da v elektronski opremi ni zgolj plastika, temveč tudi veliko kovin, po katerih je na trgu precej povpraševanja oziroma jih pogosto primanjkuje, se to še kako izplača – za podjetje, ki bo s tem zaslužilo, kot za nas, ki s tem skrbimo za ohranjanje naravnih virov oziroma za naš planet.

O nas

SW Power

Na spletnem portalu SW Power boste našli zanimivosti in nasvete s področja računalništva, interneta in sodobnih tehnologij. Zahvaljujemo se vam za obisk!

Spletni portal SW Power uporablja piškotke. Če spletno stran uporabljate, se strinjate z njihovo uporabo. Več informacij

Na spletni strani uporabljamo samo izkustvene piškotke, ki so nujni za optimalno delovanje. Drugih piškotkov ne uporabljamo, tako da na nikakršen način ne posegamo v vašo zasebnost.

Zapri