Gostovanje in domene

Kaj je spletno gostovanje?

Spletno gostovanje
Avtor: SW Power

Spletno gostovanje je storitev, pri kateri stranka najame prostor na strežnikih ponudnika gostovanja. Strežniki, ki vsebujejo posebno strojno in programsko opremo, so preko zmogljivih povezav ves čas povezani z internetom, saj morajo neprestano zagotavljati dostopnost gostujočih spletnih strani na svetovnem spletu.

Ponudniki spletnega gostovanja imajo običajno vnaprej pripravljene različne pakete. Kateri paket je smiselno izbrati, je popolnoma odvisno od potreb posameznika oziroma podjetja. Kateri so bistveni elementi, po katerih se paketi med seboj razlikujejo, si preberite v nadaljevanju.

V čem se razlikujejo paketi spletnega gostovanja

Paketi se med seboj lahko razlikujejo v:

 • Strežnikprostoru na disku
 • obsegu mesečnega prometa
 • številu gostujočih domen
 • številu parkiranih domen
 • številu poddomen
 • številu elektronskih računov
 • številu FTP računov
 • številu podatkovnih baz
 • programski opremi strežnika
 • vrsti nadzorne plošče
 • možnosti hitre namestitve spletnih aplikacij
 • pogostosti izdelovanja varnostnih kopij
 • ceni

Najem spletnega prostora

Spletni prostor lahko zakupite za določeno časovno obdobje. V večini primerov gre za obdobje od enega meseca do treh let. Najpogostejše izbrano spletno gostovanje je gostovanje za obdobje enega leta, vendar je ob najemu strežnika vredno premisliti, če bo spletna stran pri izbranem ponudniku morda gostovala dlje časa. To pa zato, ker številni ponudniki pri najemu spletnega prostora za več let nudijo dodatne popuste ali druge ugodnosti, npr. brezplačno registracijo domene, kupon za brezplačno oglaševanje ipd.

Najpomembnejši elementi spletnega gostovanja

Pri izbiri ponudnika spletnega gostovanja morate biti pozorni na zanesljivost in hitrost strežnikov, prijaznost, odzivnost in dosegljivost podporne službe, pogostost izdelave varnostnih kopij ter seveda na samo ponudbo.

Zanesljivost in hitrost strežnikov

Hitrost strežnikaStrežniki, na katerih gostujejo spletne strani, morajo zagotavljati vsaj 99-odstotno delovanje. Večina slovenskih ponudnikov sicer zagotavlja 99,9-odstotno delovanje, kar je še toliko bolje, saj nedostopna spletna stran lahko povzroči veliko poslovno škodo.

Poleg zanesljivosti strežnikov je zelo pomembna tudi njihova hitrost oziroma odzivnost. Spletna stran, ki se obiskovalcu prikaže hitro, v iskalniku Google dosega višje uvrstitve na lestvici rezultatov iskanj, prav tako pa obstaja manjša verjetnost, da bi obiskovalci stran predhodno zapustili.

Prijaznost, odzivnost in dosegljivost podporne službe

Nemalokrat se zgodi, da stranka, ki je najela spletno gostovanje, potrebuje pomoč strokovnjaka. Zato je zelo pomembno (bolj, kot se morda zdi na prvi pogled), da ponudnik gostovanja zagotavlja prijazno, odzivno in vedno dosegljivo podporno službo. Zopet poudarjam, da vsaka dodatna minuta nedostopnosti spletne strani lahko pripelje do velikih finančnih izgub, še posebej v primeru spletnih trgovin, zato je res pomembno, da je podpora vedno na voljo.

Izdelava varnostnih kopij

Varnostne kopijeČe bi vam kar naenkrat izginil del spletne strani ali v najslabšem primeru kar celotna stran, zagotovo ne bi bili prvi. Za takšno nerodno situacijo je lahko kriv neizkušen skrbnik spletnega mesta, ki z napačnim klikom izbriše vsebino, lahko pa je tudi žrtev napada.

Zelo pomembno je, da ponudnik spletnega gostovanja redno izdeluje varnostne kopije, saj vam na ta način ob neljubem dogodku lahko spletno stran povrne v prejšnje stanje.

Ponudba – paketi in cene

Kot sem omenil, imajo različni ponudniki vnaprej pripravljene različne pakete spletnega gostovanja. Pred najemom prostora na strežniku dobro premislite, kaj v resnici potrebujete. Pri tem ne upoštevajte le trenutnih potreb, temveč skušajte predvidevati vsaj pol leta vnaprej. Ko boste definirali svoje zahteve, preglejte pakete in jih med seboj cenovno primerjajte. Vsekakor pa vam priporočam, da ne gledate le na ceno, saj so prej omenjeni elementi spletnega gostovanja pomembnejši.

O nas

SW Power

Na spletnem portalu SW Power boste našli zanimivosti in nasvete s področja računalništva, interneta in sodobnih tehnologij. Zahvaljujemo se vam za obisk!

Spletni portal SW Power uporablja piškotke. Če spletno stran uporabljate, se strinjate z njihovo uporabo. Več informacij

Na spletni strani uporabljamo samo izkustvene piškotke, ki so nujni za optimalno delovanje. Drugih piškotkov ne uporabljamo, tako da na nikakršen način ne posegamo v vašo zasebnost.

Zapri